назад
25.05.18

Особливості надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам

1Усі громадяни України, у тому числі внутрішньо переміщені особи, є рівними перед законом. Але реалії сьогодення такі, що проблеми ВПО у різних сферах життя або не вирішуються взагалі або вирішуються дуже повільно, у зв´язку з чим люди потребують якісної правової допомоги.

2

Саме тому для працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги Херсонщини 23 травня громадська організація «Десяте квітня» спільно з Правовим клубом «PRAVOKATOR» провели семінар-практикум, присвячений особливостям надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

3

Доповідачами виступили правники, які опрацьовували дану проблематику не один рік в рамках проекту «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам та розширення прав і можливостей громад на півдні України», а саме: Ольга Ткаченко, Богдан Копцюх, Ельвіра Зейтуллаєва (ГО «Десяте квітня») та Анастасія Арцимович (Правовий клуб «PRAVOKATOR»).

Слід зауважити, що семінар проводився з використанням техніки case-study, тобто системи навчання, що базується на аналізі, вирішенні та обговоренні як змодельованих, так і реальних ситуацій.

4

На початку зустрічі учасники, які представляли всю Херсонщину, поділилися власним досвідом роботи з переселенцями, розказали, з якими труднощами стикнулися при вирішенні того чи іншого питання.

Нагадаємо, ст. 24 Конституції України виключає надання привілеїв чи накладення обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

В Україні, на жаль, п´ятий рік поспіль мають місце ознаки дискримінації за місцем походження. Правозахисники, які опікуються проблемами ВПО, у тому числі й ГО «Десяте квітня», добре про це знають, як і самі переселенці, які стикаються з порушенням своїх прав у соціальній сфері, пенсійному забезпеченні, праві на вільне пересування, вже не кажучи про виборчі права.

5

На цьому й зосередив увагу Богдан Копцюх, роз´яснюючи особливості надання правової допомоги з питань ВПО.

Він не тільки ознайомив учасників навчання зі змінами в законодавстві, що стосуються переселенців, але й проаналізував всі «плюси» (збільшення розміру адресної допомоги, зміни щодо стягнення аліментів у контексті вивезення дитини за кордон, звільнення від судового збору за деякими категоріями справ тощо) та «мінуси» (не врегульована процедура відновлення адресної допомоги особам, які були позбавлені її згідно з п. 7 постанови №505; студентів денних відділень прирівняли до працездатних осіб, що спричинило зниження розміру адресної допомоги; змінився перелік підстав для припинення соціальних виплат ВПО тощо).

6Також були опрацьовані такі важливі для ВПО теми, як гарантії внутрішньо переміщених осіб у сфері соціального захисту; практичні аспекти перетину лінії зіткнення у межах Донецької і Луганської областей та адміністративного кордону з Автономною Республікою Крим; порядок отримання свідоцтва про народження або смерть осіб, які народилися або померли на окупованих територіях.

Анастасія Арцимович свою доповідь почала з бліц-опитування правників системи БПД на знання спадкового права, після чого зупинилась на особливостях оформлення правочинів щодо нерухомого майна та спадкових прав на тимчасово окупованій території.

Представниця Правового клубу вдало поєднувала теорію з практичною частиною, цікавими вправами та роботою з реальними проблемами ВПО, які були запропоновані аудиторії.

7

8Емоційно-зворушливим був виступ Ельвіри Зейтуллаєвої – правового аналітика ГО «Десяте квітня», яка не з чуток знає, що таке полишити малу Батьківщину. Вона поінформувала учасників зустрічі, як ВПО отримати пропуск для в´їзду на тимчасово окуповану територію, реалізувати право на виконання судового рішення; зареєструвати місце проживання дитини при отриманні ID-картки по досягненні 14-ти років. Особливу увагу спікер приділила питанню отримання компенсації за пошкодження або знищення житла під час конфлікту та ознайомила з судовою практикою Європейського суду з прав людини в цьому напрямку.

Важливо, що учасники навчання не тільки отримали відповіді на свої запитання, нову корисну інформацію, приємні враження, але й методичні рекомендації та алгоритм дій щодо 9вирішення правових потреб ВПО. Не зайвим був і роздатковий матеріал, серед якого вагоме місце займає посібник «Позитивні судові практики 2017 року у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб» та Практика ЄСПЛ з приводу порушення прав людини внаслідок окупації.

Приємно, що правозахисники, які поділилися з аудиторією своїми напрацюваннями, реально оцінюють ситуацію в країні й відповідально ставляться до виконання своїх обов´язків, вивчаючи досвід колег у сфері захисту прав ВПО, проводячи аналітичні дослідження, з результатами яких знайомлять і партнерів, і громадськість, і владу.