назад
24.01.19

Особливості встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях України

канів  безробітні1Люди народжуються, одружуються, вмирають. Проте будь-яка зміна в житті людини потребує юридичного визнання. Саме тому факти народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті потребують державної реєстрації. Здійснюють це відповідні органи державної реєстрації актів цивільного стану залежно від місця проживання громадянина. Внаслідок подій, які сталися на початку 2014 року, певна частина громадян України перебуває за межами підконтрольної українській владі території. При цьому законодавець не може визнати легальними, такими, що мають юридичну силу, будь-які документи, видані незаконними формуваннями.

З метою підвищення обізнаності населення керівник Канівського бюро правової допомоги Олена Васильченко провела семінар для безробітних, які перебувають на обліку у Канівській міськрайонній філіі Черкаського обласного центру зайнятості на тему: «Порядок встановлення факту смерті на непідконтрольній території України».

 «Родичам померлого слід спочатку звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за межами тимчасово окупованої території України із заявою про реєстрацію смерті померлої особи. Потім, отримавши письмову відмову в державній реєстрації смерті померлої особи, родичам померлого слід звернутися до будь-якого суду за межами тимчасово окупованої території України незалежно від місця їх проживання із заявою про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території.

 Під час розгляду вказаної заяви суд ухвалює рішення про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, яке підлягає негайному виконанню, а оскарження такого рішення не зупиняє його виконання.

 Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи», – зазначила Олена Васильченко.

канів  безробітні2

 Крім того, присутніх проінформовано про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується Міністерством юстиції по всій Україні у співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги.

Учасники заходів отримали інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги в Україні та інформаційні буклети проекту «Я МАЮ ПРАВО!».