назад
16.01.19

Особливості використання європротоколу при оформленні дорожньо-транспортної пригоди

images1602

В зв’язку зі значною кількістю випадків невеликих дорожньо-транспортних пригод (далі – ДТП), наслідки яких є мінімальними для їх учасників та з метою економії часу при оформленні ДТП у вересні 2011 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» № 3045-VI, яким було запроваджено спрощену систему оформлення ДТП, що спричинили незначну шкоду, за спільним повідомленням водіїв та без участі працівників поліції.

Про те, які особливості використання європротоколу при оформленні дорожньо-транспортної пригоди консультують фахівці Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У державах Європейського Союзу таке спільне повідомлення водіїв про ДТП, яке в подальшому є підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій стороні, має назву «європротокол».

Водночас чинним українським законодавством, а саме п. 33.2 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» № 2443-VIII (далі – Закон) передбачено можливість складення водіями, які стали учасниками ДТП спільного повідомлення про нього, але лише за наявності таких умов:

1) у всіх учасників ДТП оформлений поліс страхування цивільно-правової відповідальності;

2) відсутні травмовані (загиблі) люди;

3) існує згода водіїв транспортних засобів щодо обставин скоєння ДТП;

4) у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції.

При цьому, у п. 33. 2 Закону № 2443-VIII зазначено, що у разі складення учасниками ДТП вищевказаного повідомлення, вони мають право залишити місце ДТП і звільняються від обов’язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання.

Крім того, згідно примітки до ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Щодо того, де можна отримати бланк європротоколу та його форми, то п. 17.5 ст. 17 Закону передбачено, що при укладенні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності страховик зобов’язаний безоплатно видати страхувальнику бланк повідомлення про ДТП, форма якого затверджена Моторно-транспортним страховим бюро України. У випадку втрати або використання бланка повідомлення про ДТП страховик на підставі письмової заяви страхувальника зобов’язаний безоплатно видати йому новий бланк такого повідомлення.

Ще однією особливістю використання європротоколу є те, що згідно п. 33.1.4. ст. 33 Закону № 2443-VIII водій транспортного засобу зобов’язаний невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо ж водій з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

Важливо також пам’ятати, що у випадку оформлення європротоколу максимальний розмір страхового відшкодування наразі згідно розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 3471 від 29.12.2016 року становить 50 000 гривень.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).