назад

Освітянські правопросвітницькі зустрічі на Тижні права

1У рамках Всеукраїнського тижня права фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області впродовж тижня з правопросвітницькою метою відвідували навчальні заклади Івано-Франківська.

2

3

Так 12 грудня правовий десант у складі в. о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимира Ковальчука, начальника філії державної установи «Центр пробації» в області Оксани Устимчук та головного спеціаліста відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності Крістіни Овсепян відвідали Івано-Франківський академічний ліцей-інтернат Івано-Франківської обласної ради.

4

5

Зустріч була проведена в рамках Всеукраїнського тижня права і присвячена 70-й річниці прийняття Загальної декларації прав людини.

6

7

На заході були присутні крім профільних правових класів, ще й усі зацікавлені ліцеїсти юридичною тематикою. У залі панувала комфортна атмосфера для спілкування.

8

В.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук розказав ліцеїстам про безоплатну вторинну правову допомогу, як вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. А також, які види правових послуг вона включає, а саме: захист та здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

9

Багато дізналися ліцеїсти і про Національну пробацію, яка складається з трьох видів пробації, що обумовлені особливостями правового статусу осіб (суб’єктів пробації) в системі правосуддя: досудова пробація, наглядова пробація, пенітенціарна пробація.

З цікавістю задавали запитання до головного спеціаліста відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності Крістіни Овсепян. Тепер ліцеїсти знають, що у випадку порушення  прав людини працівниками органів Національної поліції України, можна звернутись до працівників Управління забезпечення прав людини Національної поліції України (УЗПЛ НПУ). Дана структура забезпечує контроль за дотриманням прав і свобод людини працівниками поліції при забезпеченні заходів з підтримання публічної безпеки та порядку, під час виявлення та розкриття злочинів, запобігання адміністративним і кримінальним правопорушенням та протидії злочинності, досудового розслідування кримінальних правопорушень, виконання інших завдань, покладених на поліцію. Здійснює контроль за роботою органів і підрозділів поліції з питань охорони осіб, затриманих за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, осіб, стосовно яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, та засуджених осіб, їх доставляння під час досудового слідства, проведення з ними слідчих дій, розгляду прав у судах, забезпечення виконання постанов суду про адміністративний арешт.

10

11

14 грудня в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук разом з головою громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимиром Шегдою завітали до юридичного відділення Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

12

13

Метою бесіди було поглиблення та розширення знань учнів про права людини, ознайомлення з міжнародно-правовими стандартами прав людини, сприяння вихованню правомірної поведінки.

14

15

Володимир Ковальчук розказав присутнім, що 10 грудня святкують Міжнародний день прав людини, який було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.

16

Він наголосив на цікавих фактах. А саме:

у 1948 р. було ухвалено Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього;

в 1949 р. – Женевські конвенції про захист прав людини під час збройних конфліктів;

у 1950 р. – Європейську Конвенцію захисту прав людини та основних свобод, 1959 – Декларацію прав дитини.

Особливу увагу фахівець системи БПД приділив Конституції України в частині закріплюваних прав і свобод людини і громадянина, а також обговорив випадки, у яких певні права людини можуть обмежуватися і наголосив на важливості дотримання прав людини у всіх сферах життєдіяльності.

17

Окрім цього,в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук проінформував студентів про систему безоплатної вторинної правової допомоги та процедуру її отримання. Він пояснив, що безоплатна вторинна правова допомога обмежена законодавством, тому первинну правову допомогу, тобто консультації та роз᾽яснення з правових питань можуть отримати всі громадяни України, особи без громадянства та іноземці, які перебувають на території України на законних підставах. А вторинна правова допомога , це складання документів процесуального характеру, представництво в суді, захист,  передбачене лише для певного кола осіб, до яких, власне, й відносяться всі діти.

18

Голова громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимир Шегда розказав студентам про завдання, які ставляться до громадської організації, яку він очолює. Це недержавна громадська організація християнсько-соціального напрямку, метою якої є допомога у самодопомозі.

19

Основними  напрямками діяльності організації є сприяння підвищенню професійних знань членів Спілки та їх самореалізації в суспільстві через організацію та проведення семінарів, тренінгів, консультацій для населення (юридичних, економічних, медичних), проведення літніх навчальних таборів для молоді, соціально-благодійна діяльність через реалізацію соціальних проектів.

20

Молодим людям розповіли про небезпечні спільноти, які спонукають дітей до самогубства, пояснили, як працюють подібні угруповання та надали інформацію як вберегти себе у такому випадку.

«Права людини завжди починаються з прав дитини, але кожен має усвідомити те, що головним обов’язком є повага до прав інших та сприяння у реалізації цих прав», – наголосив Володимир Шегда.

21

22

Окрему увагу було приділено темі булінгу у навчальних закладах. Студентам розказали про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення таких дій та надали рекомендації як захистити себе від булінгу, а також куди звертатися за допомогою у випадку, коли стали його жертвою.

23

24

На завершення зустрічі студентам були роздані інформаційні матеріали, зокрема, буклети та брошури за темами всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО» і системи безоплатної правової допомоги.

Відрадно зауважити, що в освітньому навчальному закладі є кабінет історії адвокатури Івано-Франківщини, де студенти можуть поглибити свої знання з історії та культури адвокатури на Прикарпатті.

25


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)