назад
05.09.18

Освітяни Сумщини ознайомлюються із системою безоплатної правової допомоги

SuR 180905 04Сьогодення вимагає від педагогів не тільки знати правові аспекти у фаховій діяльності, але й вміти допомогти своїми знаннями батькам, учням, вихованцям. Початок нового навчального року ознаменувався як стартом освітньої реформи нової української школи, так і змінами в нормативно-правових актах, що стосуються системи правової допомоги. 3 вересня у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти на курси підвищення кваліфікації зібралися понад 170 працівників освітньої галузі області, серед яких вчителі біології та хімії, фізичного виховання, математики, вихователі груп подовженого дня, предметники спеціальних шкіл-інтернатів, дефектологи, сестри медичні. Наталія Поставська, начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів, інформувала учасників заходу про роль системи безоплатної правової допомоги, її розвиток на Сумщині.

Крім цього, роз`яснено види правової допомоги. Особливу увагу приділено вразливим категоріям населення, які можуть звернутися для отриманням вторинної правової допомоги, а саме для вирішення справи клієнта буде задіяно адвоката за рахунок держави. Наведено приклади успішних справ, серед яких справа щодо захисту прав осіб, постраждалих від насильства в сім’ї. «Не потрібно замовчувати   проблему домашнього насильства, необхідно дати їй правову оцінку. Система безоплатної правової допомоги забезпечуватиме захист потерпілих в результаті домашнього насильства», – наголосила Наталія Поставська.

SuR 180905 01 SuR 180905 02

Говорили на зустрічі і про проблему булінгу в шкільному середовищі. Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, боротьба за владу тощо. І саме від педагогічних працівників у першу чергу залежить формування у шкільному середовищі таких норм та правил поведінки учнів, які б попереджали це явище. Учасники зустрічі дізналися про Всеукраїнську Гарячу лінію щодо протидії булінгу – 116 000.

SuR 180905 16

Наталія Поставська акцентувала увагу освітян на тому, що за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» серед школярів Сумщини розповсюджуються паспорти прав дітей, у яких міститься інформація, куди дитина може звернутися за правовою допомогою, які вона має права та обов’язки.

SuR 180905 03Також фахівець розповіла, що підвищується юридична грамотність населення Сумщини не тільки через проведення різноманітних правопросвітницьких заходів для різновікової аудиторії, а й через різні форми співпраці юристів системи безоплатної правової допомоги з цільовими категоріями населення. У цьому році фахівцями системи надано адресну правову допомогу для 167 осіб. Під час зустрічі повідомлено, що з графіком роботи 143 дистанційних пунктів можна ознайомитися на сайті Регіонального центру.

SuR 180905 06На Сумщині, крім 4 місцевих центрів, функціонують 14 бюро правової допомоги. У цих точках доступу громадяни можуть отримати первинну та вторинну правову допомогу, скористатись сервісами Міністерства юстиції. Зручність, швидкість – ось основні переваги,  що дозволяють кожному громадянину швидко отримати необхідну інформацію, скориставшись платними чи безоплатними державними реєстрами.

SuR 180905 07За словами учасника заходу, вчителя фізичного виховання Анатолія Похитуна зі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів ім. академіка А. Ф. Іоффе, інформування з правових питань є важливим для педагогів, адже без знання законів можна зробити багато помилок.

На завершенні учасникам заходу повідомлено про єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД. 

У приймальні Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти кожен відвідувач може детально ознайомитися з рядом буклетів із правової тематики, у тому числі за проектом «Я МАЮ ПРАВО!».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.