назад
01.06.18

ОТГ матимуть власних провайдерів БПД

01.06.2018    OTG (6)Коли і в якому вигляді Об’єднані територіальні громади отримають Незалежного провайдера безоплатної правової допомоги, яку організаційно-правову форму він матиме та з якого бюджету фінансуватиметься – ці та інші питання обговорили члени робочої групи з розробки відповідної Концепції незалежного провайдера. На думу директора Координаційного центру з надання правої допомоги (КЦ) Олексія Бонюка, головним питанням наразі залишається визначення реальних потреб громад, під які створюватиметься провайдер.

«Створення в регіонах незалежних провайдерів – це один з наших пріоритетів. І ми, і громадський сектор зацікавлені, щоб в громаді з’явився захисник їх інтересів. Зараз обговорюються різні форми функціонування таких провайдерів, і незабаром ми маєм вийти на пілоти та опрацювати різні моделі їх роботи», – зазначив Олексій Бонюк.

01.06.2018    OTG (4)

01.06.2018    OTG (3)

Нагадаємо, з 2017 року одним з ключових пріоритетів Міністерства юстиції стала переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правових можливостей територіальних громад.

Для цього в громадах мають з’явитись незалежні провайдери, які виконуватимуть наступні завдання:

– Розповсюджуватимуть інформацію у сфері захисту прав, свобод і законних інтересів громадян;
– Надаватимуть правову інформацію, консультації, роз’яснення з правових питань;
– Розглядатимуть звернення громадян про надання первинної правової допомоги;
– Складатимуть заяви, скарги та інші документи правового характеру;
– Допомагатимуть в наданні вторинної правової допомоги, медіації та ін.

01.06.2018    OTG (2)

Учасники робочої зустрічі обговорили технічні аспекти функціонування незалежних провайдерів в ОТГ, а саме: хто виступатиме засновником, які органи управління матиме провайдер, з яких джерел фінансуватиметься. Сторони погодились, що НП повинен мати право самостійно формувати кадрову політику, бути фінансово незалежним, мати розгалужену мережу з доступом у віддалених населених пунктах.

01.06.2018    OTG (5)

Станом на травень 2018 року в Україні функціонують дві спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги (БППД) в Одесі та Скадовську. Зацікавленість щодо утворення незалежного провайдера також висловили міські ради Миргорода (Полтавська область) та Сокаля (Львівська область). Разом з тим, до реалізації пілотного проекту пропонується долучити місто Київ, аби вивчити особливості створення та роботи НП у містах-мільйонниках.

Старту роботи пілотних проектів передуватиме аналітична робота з вивчення потреб громад, аби на практиці протестувати наскільки оперативно незалежний провайдер реагуватиме на правові потреби громади. Після аналізу та вивчення результатів діяльності пілотного проекту з утворення незалежних провайдерів (надавачів) безоплатної правової допомоги буде розглянуто питання щодо доцільності запровадження мережі незалежних провайдерів (надавачів) такої допомоги по всій території України.


Довідково:
Ініціатор пілотування проекту: Координаційний центр з надання правової допомоги.

Партнери пілотування проекту: Міністерство юстиції Україні, Мінрегіонбуд, Міжнародний фонд «Відродження», Мережа правового розвитку, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Українська фундація правової допомоги, Асоціація об’єднаних територіальних громад, Асоціація міст України, Київська, Сокальска та Миргородська міські ради.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter