назад

16729683 1280108278701424 85525440 n7 лютого 2017 року керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк взяв участь у засіданні комісії з питань внутрішньо переміщених осіб, яка відбулася в приміщенні Заліщицької районної державної адміністрації. Під час засідання вирішувалося питання про надання статусу внутрішньо переміщеної особи малолітній дитині, яка проживає в одному із сіл  Заліщицького району.

Напередодні бабуся дитини звернулася до Заліщицького бюро правової допомоги щодо надання своїй онуці статусу внутрішньо переміщеної особи та виплати їй адресної допомоги. Фахівці бюро правової допомоги надали вичерпну інформацію щодо такої допомоги, зважаючи на постанову Кабінету Міністрів України «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» № 505 від 01.10.2014 р. Працівники бюро підготували та направили в управління соціального захисту населення Заліщицької райдержадміністрації необхідні для отримання статусу ВПО документи. За надання дитині статусу ВПО у райдержадміністрації проголосували одноголосно.

ВАЖЛИВО!

Грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі – уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Грошова допомога виплачується шляхом перерахування на поточний рахунок, відкритий відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг безоплатно в установі уповноваженого банку.

Уповноважений банк приймає від уповноваженого представника сім’ї документи, необхідні для отримання грошової допомоги у разі відкриття поточного рахунка (у тому числі у разі призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк, якщо виплата грошової допомоги раніше не здійснювалася через установи уповноваженого банку).

Грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї у таких розмірах:

для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

для інвалідів – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;

для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 гривень.

Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, відбулися зміни, розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім’ї або інформацією компетентного органу.

Для призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк уповноважений представник сім’ї подає до уповноваженого органу або установи уповноваженого банку (у випадку, передбаченому пунктом 5  Порядку) заяву, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред’являє довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел. (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги  за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги – м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги – м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги – смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-19;

Заліщицьке бюро правової допомоги – м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.