назад
17.02.17

Отримати правову допомогу можна на базі центрів зайнятості області

index

Фахівці бюро правової допомоги Полтавської області проводжують проводити чергові семінари для безробітних у напрямку роз’яснення норм чинного законодавства.. Особи, котрі перебувають на обліку в центрі зайнятості, як безробітні та такі, що шукають роботу, мають можливість не лише звернутися до фахівців центрів зайнятості за пошуком роботи, а й дізнатися про свої права та механізм їх реалізації, отримати юридичну консультацію. Фахівці бюро проводять заходи та надають консультації не лише з питань трудового законодавства, а й роз’яснюють громадянам питання спадкового законодавства, соціального захисту, зокрема з числа ВПО, учасників АТО, інвалідів, інформують з питань сімейного законодавства.

08 лютого 2017 року в.о. начальника Семенівського бюро правової допомоги  Микола Зайченко взяв участь у семінарі для безробітних «Загальні питання зайнятості та стану ринку праці», що проводився на базі районного центру зайнятості. Під час заходу фахівець бюро висвітлив питання, пов’язані з легалізацією зайнятості, порядком нарахування мінімальної заробітної плати, особливістю укладення трудової угоди та цивільно-правового договору на виконання роботи або надання послуги, та їх відмінності. Микола Зайченко розповів учасникам семінару про порядок надання безоплатної правової допомоги, розвиток системи безоплатної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на безоплатну первинну та безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, зазначив, що найбільш вразливі категорії громадян – малозабезпечені, інваліди, ветерани війни, учасники АТО, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та інші, можуть також скористатись послугами адвокатів щодо складення процесуальних документів, представництва інтересів в судах.08022017seminarCZSemenivka

Слухачі мали змогу отримати відповіді на питання щодо відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю, про порядок залучення до роботи в понаднормовий час, про розміри оплати такої роботи.

09 лютого 2017 року заступник начальника Горішньоплавнівського бюро правової допомоги Ілля Бірюков провів семінар для безробітних на тему: «Захист прав споживачів». Ілля Бірюков пояснив присутнім основні положення Закону України «Про захист прав споживачів», які права та обов’язки мають громадяни, купуючи, замовляючи або використовуючи продукцію; порядок обміну товару належної якості; а також дії споживачів у разі виявлення істотних недоліків товару. Фахівець бюро ознайомив слухачів з переліком товарів, що не підлягають обміну (поверненню), який затверджено Постановою Кабінету міністрів України № 172 від 19.03.1994р. Ігор Бірюков зазначив, що за захистом порушених прав споживачі можуть звертатися до суду або в Інспекцію з питань захисту прав споживачів у Полтавській області, Головне управління держпродспоживслужби у Полтавській області.09022017seminarCZGorishniPlavni2

Фахівці системи БВПД області провели низку семінарів для осіб з обмеженими фізичними можливостями на базі центрів зайнятості.

Так, начальник відділу правопросвітництва Лубенського місцевого центру безоплатної правової допомоги Максим Паляниця 09 лютого провів семінар на базі Лубенського центру зайнятості на тему: “Соціальні та правові гарантії осіб з інвалідністю ”.0902

Цього ж дня головний спеціаліст Лохвицького бюро правової допомоги Світлана Даниленко провела відповідний семінар в Лохвицькому районному центрі зайнятості для осіб з обмеженими фізичними можливостями.lohzs

Під час семінару слухачі отримали відповіді на питання чи встановлюються при прийомі на роботу випробування для інвалідів, чи є інвалідність поважною причиною для розірвання трудового договору. Фахівці місцевого центру та бюро поінформували чи мають переважне право особи з інвалідністю при скороченні чисельності або штату на роботі та чи можна за бажанням працівника-інваліда або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці.

В ході проведення заходу були обговорені проблемні питання соціального та правового захисту людей з інвалідністю та шляхи їх вирішення, а також роз’яснені основні права щодо звернення до безоплатної правової допомоги відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” та порядок її отримання.

Також фахівці системи БВПД області роз’яснили, що первинну правову допомогу можуть отримати всі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Вторинну допомогу можуть отримати певні категорії громадян. Також розповіли присутнім, що можна зателефонувати за цілодобовим єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги та повідомити регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб. Під час семінару присутні мали можливість отримати відповіді на правові питання. Наприкінці заходу учасники семінару отримали інформаційні листівки.

10 лютого 2017 року заступник начальника Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко провела семінар для тимчасово безробітних осіб на тему «Порядок розірвання трудового договору». Захід відбувся на базі Гадяцького районного центру зайнятості в рамках меморандуму про співпрацю.GAd seminar RCZ10022017

Фахівець бюро розповіла про підстави розірвання трудових договорів з ініціативи власника і працівника, а також розкрила питання розміру виплати вихідної допомоги при звільненні. Зустріч відбулася у формі діалогу з громадянами, які активно задавали питання та вели обговорення.

По завершенню змістовного та інформативного заходу працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

Громадяни зверталися з питань трудового, земельного та сімейного права, а також соціального захисту громадян та порядку виконання ними судових рішень. Фахівець бюро надала роз’яснення та консультації на поставлені питання.

У рамках проведення право просвітницьких заходів фахівці Шишацького та Оржицького бюро правової допомоги провели семінари для осіб із числа військовослужбовців та учасників АТО.

06 лютого 2017 року головний спеціаліст Шишацького бюро правової допомоги Юлія Коваленко провела в Шишацькому районному центрі зайнятості плановий інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО, які перебувають на обліку як безробітні та особи, які шукають роботу на тему «Учасники бойових дій: статус і пільги».06022017 centr zainyatost

07 лютого 2017 року,  згідно графіку проведення спільних заходів, у приміщенні Оржицького районного центру зайнятості відбувся семінар для військовослужбовців та учасників АТО, які перебувають на обліку в Оржицькому районному центрі зайнятості на тему: «Захист прав учасників АТО: практика та законодавче поле» за участю начальника Оржицького бюро правової допомоги Ігора Рожка.07.02.17 seminarzcrojko

Під час проведення даних семінарів фахівці бюро розкрили наступні питання: хто і як отримує статус учасника бойових дій за участь в АТО, які пільги мають учасники бойових дій та члени їх сімей. Також присутніх ознайомлено  із змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення  кола осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, зі змістом роботи бюро правової допомоги, порядком надання безоплатної правової допомоги. Фахівці бюро акцентували увагу учасників, що відповідно до внесених змін до законодавства безоплатна вторинна правова допомога буде надаватися ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

Присутніх також забезпечили інформаційними матеріалами та буклетами на тему «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник».

Нагадуємо, що кожен, хто потребує правової допомоги має можливість скористатися нашими послугами, а також отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України безпосередньо на прийомі у  місцевих центрах та бюро правової допомоги.

За правовою допомогою до фахівців Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17  (у дворі суду).

Семенівське бюро правової допомогизнаходиться за адресою:с-ще. Семенівка, вул. Незалежності, 34, тел. (05341)91-2-43.

Горішньоплавнівське бюро правової допомогирозміщене за адресою: м. Горішні Плавні , вул. Героїв Дніпра, 40, тел. (05348) 6-15-10

Лохвицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лохвиця, вул. Перемоги, 6,  тел. (05356) 3-14-05.

 Гадяцьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Гадяч вул. Шевченка 5, контактний номер телефону (05354) 3 25 05 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.

Оржицьке бюро правової допомоги  знаходиться за адресою: с-ще. Оржиця, вул. Центральна, 22, тел. (05357) 9-18-47.