назад
31.08.17

Оцінка майна при укладенні договору дарування та вступу у спадок

Green Man 17За період з 21.08.2017 по 27.08.2017 головні спеціалісти відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області прийняли 611 дзвінків. З них за роз’ясненнями, консультаціями та правовою інформацією звернулися  453 клієнта, за роз’ясненнями порядку звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування 62 клієнта, за контактними даними місцевих центрів, бюро правової допомоги, «гарячих ліній» – 58 клієнтів. Ще 38 дзвінків було розірвано з технічних причин.

Багато ЗМІ у 2016 році публікувало інформацію про те, що зміни в законодавстві унеможливлять укладення договору дарування і прийняття спадщини з 1 листопада (рік в публікаціях не зазначено, а дата публікації відображається не на всіх інтернет-сайтах). Після цього, багато юристів опублікували спростування цієї інформації і довели її невідповідність дійсності, проте до контактного центру і сьогодні телефонують люди, які прочитавши минулорічні публікації, просять надати їм юридичну оцінку.

У згаданих статтях йшла мова про те, що з 1 листопада 2016 року нібито не буде оцінювачів, які мають право проводити оцінку для випадків, коли відбувається угода дарування рухомого або нерухомого майна або вступ в спадок на таке майно, що в свою чергу унеможливить посвідчення нотаріусами відповідних правочинів.

 Дійсно, у 2016 році було внесено ряд змін до законодавчих актів, що регулюють процедуру спадкування, суть яких полягає в наданні повноважень посадовим особам органів місцевого самоврядування у сільських населених пунктах для оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців а також звільненні від оцінювання нерухомості, що успадковується спадкоємцями першої та другої черги, а також майно, вартість якого оподатковується за нульовою ставкою. Як вбачається, жодного обмеження у правах ані оцінювачів, ані нотаріусів не відбулося.

Звіт про оцінку майна нотаріусами вимагається у випадках, якщо спадкоємці не належать до першої та другої черги спадкування, а вартість спадкового майна не оподатковується за нульовою ставкою, а також при укладенні договору дарування. При цьому оцінка майна, як у 2016 році так і зараз, здійснюється згідно Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» оцінювачем, який отримав сертифікат суб’єкта оціночної діяльності відповідно до зазначеного закону.

За необхідності отримання додаткової інформації з цього та інших правових питань ви можете звернутися на Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103.

 

Начальник відділу забезпечення

роботи контактного центру

О.К. Рибалка