назад

Параюристи Херсонщини дізнались про основні зміни у законодавстві, що почали діяти з 1 січня 2020 року

Урочисто розпочався для майбутніх правників перший день виробничої практики та навчання у Школі параюристів. Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова та заступник начальника відділу організації надання БВПД Кязім Хамідов привітали студентів, ознайомили з роботою відділу  організації надання БВПД, черговою частиною, обговорили план спільної роботи та визначили тематику актуальних для регіону правопросвітницьких заходів.

Керівниця практики Олена Іпатенко проаналізувала основні зміни у законодавстві, що діють з 01 січня 2020 року. Насамперед, це новий розмір прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсії; монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг; грошова допомога молодим вчителям; зміни у виборчому законодавстві; правова база для пересадки людських органів тощо.

Окрім того, студенти з´ясували, хто такі викривачі корупції і та чи мають вони право на винагороду; на що вказують «зелені знаки»; чи діє ще мораторій на відчуження сільськогосподарської землі та багато інших правових питань.

Розмір прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсії

З 1 січня по 30 червня прожитковий мінімум складає: 2102 грн. для працездатних осіб, 1638 грн – для осіб, які втратили працездатність, 1779 грн. – для дітей віком до 6 років і 2218 грн. – для дітей з 6 до 18 років.

Підвищення прожиткового мінімального рівня збільшує інші соціальні виплати. Так, мінімальний розмір аліментів становитиме для дітей до шести років – 889,5 грн., а для дітей від 6 до 18 років – 1109 грн.

З нового року мінімальна зарплата становить 4723 грн., пенсія не може бути менше за 1638 грн.

Українцям, яким у 2020-му виповниться 60 років – і чоловікам, і жінкам – для отримання пенсії за віком необхідно буде мати не менше 27 років стажу. У 2019-му для виходу на пенсію потрібно було мати 26 років трудового стажу, а в 2017-м достатньо було лише 15 років.

Людям, які і до 65-ти не мають достатньо стажу, доведеться працювати і далі, або ж звертатися в органи соцзахисту для призначення соцдопомоги. У такому разі розмір соцвиплат буде дорівнювати прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб.

Монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг

У розвиток Закону «Про верифікацію і моніторинг державних виплат» Кабінет Міністрів України скасував тимчасові обмеження монетизації пільг на комунальні послуги. Заяву на монетизацію пільг можна було подати лише до 15 жовтня 2019 року. Тепер пільговики мають можливість у будь-який час скористатися своїм правом на монетизацію пільг і перейти на готівкову форму виплат за житлово-комунальні послуги. Отже, з 1 січня 2020 року громадяни пільгових категорій у будь-який час можуть подати заяву про перехід з безготівкової на готівкову грошову форму виплат до органу соцзахисту населення, в якому вони перебувають на обліку.

Молодим вчителям виплатять грошову допомогу

1 січня набула чинності постанова Кабміну № 1028 від 15 листопада 2019 року про виплату у 2020 році вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років, допомоги у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму (21020 грн).

Викривачі корупції під захистом

Набув чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції». Законом встановлено правовий статус викривачів корупції, їхніх прав і гарантії їх захисту, забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію. Також передбачено, що викривач, який повідомив про корупційний злочин, має право на грошову винагороду (10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину), йому гарантується анонімність.

Так, викривачем є фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила правоохоронні органи про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у процедурах відбору. Повідомлення про можливу корупцію може бути анонімним. Разом з тим повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, які можуть бути перевірені. У разі непідтвердження фактів провадження закривається.

Мораторій на відчуження сільськогосподарської землі поки що діє

Незважаючи на те, що мораторій на відчуження землі сільськогосподарського призначення мав би закінчитися з початку 2020 року, він продовжує діяти. Пов’язано це з тим, що основною умовою скасування мораторію є набрання чинності законом про обіг земель. Оскільки прийняття цього закону не відбулося, то пункти 14 та 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України ще діють.

Виборче законодавство

Виборчий кодекс, доопрацьований народними депутатами у грудні минулого року, набрав чинності. Він скасовує змішану систему виборів. Отже, вибори будуть відбуватися лише за пропорційною системою з відкритими виборчими списками. Тобто голосувати будемо не лише за політичну партію, а ще й за кожного конкретного кандидата від політичної сили, самостійно визначаючи, хто з них буде у прохідній частині списку. З’являється гендерна квота – не менш як дві жінки на 5 кандидатів.

Прохідний бар’єр залишився таким, яким і був – 5%, тобто з урахуванням загальної кількості депутатських мандатів партія, яка набрала 5 і більше відсотків, гарантовано матиме дев’ять мандатів.

Депутатської недоторканності вже нема

З 1 січня набрав чинності Закон, яким внесено зміни до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України. Відтепер народні обранці не мають гарантії на депутатську недоторканість, неможливість бути притягнутим до кримінальної відповідальності, бути затриманим чи арештованим без згоди на це Верховної Ради.

Правова база для пересадки людських органів

В Україні створено правову базу для пересадки людських органів. Зокрема, прийнято Закон України, яким вносяться зміни, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині, яким визначається порядок застосування права розпоряджатися тілом чи анатомічними матеріалами, створення Державної інформаційної системи трансплантації тощо. Урядом затверджено тарифи на послуги, пов’язані з трансплантацією органів, де визначено, що, наприклад, алотрансплантація нирки коштуватиме 324 тис. грн., несумісна трансплантація нирки – 721 тис. грн., трансплантація серця чи легенів – 535 тис. грн., а пересадка печінки коштуватиме 855 тис. грн.

Адвокатська монополія не діє

Так звана адвокатська монополія з 1 січня не діє. Зміни, які розширили можливості самопредставнитва в суді для органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, скасували обов’язковість наймання адвоката в суді для представництва інтересів зазначених осіб.

Зелені знаки, спеціальні місця для паркування

Внесенням змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів визначено, що у нас з 1 січня запровадять нові дорожні знаки «Для електромобілів», «Окрім електромобілів», «Станція зарядки електромобілів». Цими знаками виділяються паркомісця виключно для електрокарів. За порушення цих знаків власникам автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння, які також створили перепони для паркування електрокарів, передбачений штраф (від 340-510 грн.), а інспектори з паркування наділені правом затримувати порушників (евакуювати автотранспорт). Окрім цього, буде введено спеціальні автономери зеленого кольору для електрокарів.