назад

Параюристи дізнались, як здійснюється інформування регіональних центрів з надання БВПД про затримання осіб

У Міжнародний день освіти студенти Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ продовжили навчання у Школі параюристів, яке проводить заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Олена Вікторівна ще раз нагадала молоді, які завдання покладені на місцеві та регіональні центри з надання БВПД:

Але більш детально студенти четвертого курсу спеціальності «Право» дізнались про Порядок інформування регіональних центрів з надання БВПД про затримання осіб. Уважно ознайомившись з алгоритмом інформування регіональних центрів працівниками поліції про випадки затримання осіб, вони з´ясували окремі питання.

Відповідаючи на запитання, Олена Вікторівна повідомила, що сьогодні завдяки системі БПД забезпечено ранній доступ до правової допомоги усіх затриманих.

Завдячуючи відпрацьованому механізму цілодобового інформування регіональних центрів протягом двох годин до кожного затриманого прибуває адвокат. Це значно мінімізує порушення прав затриманих осіб з боку органів, які здійснюють затримання», – констатувала Олена Вікторівна, зауваживши, що кількість виправдувальних вироків та випадків закриття провадження, яких досягли адвокати системи БПД за шість років, – понад 2,5 тисячі.

Окрім того, студенти разом з Оленою Вікторівною розібрали й такі питання: чи можливо замінити адвоката; у яких випадках адвокати залучаються тимчасово; які підстави для відмови в наданні правової допомоги; чи несе відповідальність особа, яка незаконно отримала безоплатну вторинну правову допомогу.