назад

27 070520 128Паспорт (італ. Passaporto – дозвіл на прибуття в порт, фр. Passeport – документ для проходу через двері) – державний документ, що засвідчує особу власника та його громадянство. Він, як особистий код, вписується в усі реєстри держави. Тобто, маючи в кишені такий документ, ви зможете довести свою приналежність до рідної держави. А разом з нею і притаманні кожному громадянину права. З цього випливає, що реалізовувати (і захищати теж) свої права ви зможете тільки з паспортом. Це стосується освіти, придбання житла, влаштування на роботу, отримання медичної допомоги та багатьох інших важливих речей. За великим рахунком, значущі події в житті часто проходять не без участі цієї маленької книжечки: отримання диплома, реєстрація шлюбу, навіть покупка туристичних путівок.

       Але іноді помилки у цьому важливому документі викликають величезні проблеми. Саме з питаннями, що стосуються помилок у паспорті та їх виправлення звернулася до Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області молода жінка.

        ПИТАННЯ: Ситуация следующая: прописана я в области, сама же проживаю в Запорожье. Для одного учреждения мне нужно было предоставить нотариально заверенную ксерокопию паспорта. Дело очень срочное, но ни один из нотариусов не хотел заверять мой паспорт-якобы он выглядит подозрительно, не соответсвует требованиям. Мне 27 лет, почти 11 лет пользовалась паспортом и никаких проблем с ним не имела.

Один нотариус мне пояснил: на втором фото мне не поставили оттиск печати, а также на второй странице есть затертость (госслужащий ошибся и не правильно перевел месяц – новый паспорт мне не выдали, а затерли надпись, и написали поверху – это в 16 лет,когда выдавали паспорт).

Завтра я еду к себе в город,чтобы в срочном порядке решить этот вопрос. Планирую пойти к начальнику отделения миграционной службы. Скажите, могу ли я требовать, чтобы мне в самые короткие сроки выдали новый паспорт? ведь ошибки, недопустимые ошибки сделаны сотрудниками, госслужащими. Платить за получение нового паспорта я не собираюсь. Скажите, как я могу себя защитить в данной ситуации, и как действать в рамках закона, чтобы мне наконец выдали “действительный” паспорт без ошибок. Платить за их ошибки я не хочу и не буду. Думаю, они должны в краткие сроки за свой счет уладить эту ситуацию. На какие рычаги я могу надавить в ситуации с такой халатностью госслужащих. Заранее спасибо.

        ВІДПОВІДЬ: Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області (далі – Центр) опрацьовано Ваше звернення, щодо видачі нового паспорта у зв’язку з виправленнями та повідомляємо наступне.

       Відповідно розділу ІІ Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС України від 13.04.2012 № 320, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.07.2012 р. за № 1089/21401 (далі – Порядок), оформлення паспортів здійснюють працівники територіальних підрозділів, на яких згідно з їх службовими обов’язками покладено заповнення паспортів. Заповнення здійснюється відповідно до поданих документів за допомогою комп’ютерного обладнання або від руки розбірливим почерком, без скорочень та виправлень. У разі допущення помилок або виправлень паспорти підлягають знищенню в порядку, установленому розділом Х Порядку.

       Відповідно пункту 2.7 розділу ІІ Порядку, правильність оформлення паспорта разом з підставами для оформлення перевіряється посадовою особою територіального підрозділу, яка за своїми службовими обов’язками відповідає за оформлення та видачу паспорта громадянина України…. Після перевірки на фотокартці, уклеєній у паспорт, проставляється рельєфний відбиток печатки, а на другій сторінці паспорта вчиняється підпис посадової особи територіального підрозділу. Підпис скріплюється гербовою печаткою. Номери гербової печатки та рельєфного відбитка печатки повинні бути чіткими і збігатися.

       Відповідно пункту 9.1 розділу ІХ Порядку під час вручення паспорту працівник територіального підрозділу зобов’язаний запропонувати особі перевірити правильність заповнення паспорта (у разі виявлення в паспорті неправильних записів або відміток, допущення помилок або розбіжностей особі в найкоротший строк, який не повинен перевищувати 7 календарних днів, оформлюється інший паспорт).

       За невиконання або неналежне виконання своїх службових обов’язків посадова особа несе відповідальність відповідно до діючого законодавства.

       Відповідно до статті 1 Закону України «Про звернення громадян» Ви маєте право звернутися до органу державної влади із скаргою про порушення своїх законних прав.

       Що стосується питання про отримання паспорту без помилок, то для обміну паспорту Вам необхідно звернутися з відповідною заявою до територіального підрозділу Управління державної міграційної служби у Запорізькій області за місцем проживання відповідно до пункту 1.2 Порядку.

       Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру: http://zaporizhya.legalaid.gov.ua