назад

Патронат над дитиною – інформували громадян

OkM 171129 1129 листопада проведено семінар при Лебединському міськрайонному центрі зайнятості начальником Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим разом з провідним спеціалістом служби у справах дітей Лебединської РДА Інною Сікирницькою на тему: “Запровадження послуги патронату над дитиною”.

Під час заходу роз’яснили, що патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

OkM 171129 12

Сергій Іванов розповів: «Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Такою особою може бути  громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні». Учасників семінару проінформували також про обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини у його сім’ї, що визначаються договором про патронат над дитиною, (типова форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 148  про Деякі питання здійснення патронату над дитиною). Також наприкінці зазначили історичні аспектти появи патронатних сімей в Україні, що почали створюватися з 2009 року. Спочатку в Броварах, потім – у Білій Церкви, згодом – в Києві. «Загалом в Україні вже функціонує 13 таких родин, у яких пройшли реабілітацію більше 130 дітей, які залишилися без батьківського піклування і потребували захисту. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, інші були влаштовані до сімейних форм виховання», – зазначила Інна Сікирницька.

 

Присутнім роздано візитівки з контактами Лебединського бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; тел. (05445) 2-14-12.