назад
18.04.19

Патрульним поліцейським – про безоплатну правову допомогу

P4110002

 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області продовжує співпрацювати з Управлянням патрульної поліції в Полтавській області. У рамках такої співпраці, 11, 15 та 17 квітня начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва разом із головним спеціалістом відділу уповноважених Голови національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (поліцейський омбудсмен) Сергієм Конощуком провели спільні лекції для патрульних поліцейських першої, другої та четвертої рот Управління патрульної поліції в Полтавській області.

 

Під час зустрічей Людмила Армеєва розповіла про аспекти діяльності системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, окреслила коло осіб, які мають право на її отримання, а також зазначила контактні дані Регіонального центру.

P4150008

 

«Регіональні центри з надання безоплатної правової допомоги, відповідно до покладених на них завдань, забезпечують участь захисника під час здійснення досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, у випадках затримання особи, застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги особі за ухвалою суду у кримінальних провадженнях щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру, у процедурах, пов’язаних з видачею особи (екстрадицією), або у разі вирішення судом питань під час виконання вироків відповідно до статті 537 Кримінального процесуального кодексу України. Із метою забезпечення належного надання правової допомоги затриманим особам, Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 затверджено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (зі змінами). Відповідно до вимог вказаного Порядку, негайно після фактичного затримання особи, суб’єкт подання інформації повідомляє про це відповідному Регіональному центру», – додала вона.

Сергій Конощук наголосив на безумовному дотриманні вимог чинного законодавства при затримані громадян.P4110005

Також з учасниками провели дискусіюз питань оперативності повідомлень Регіонального центру про факти затримання осіб, співпраці з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу таким особам.

«Обговорення проблемних питань, які виникають при затриманні осіб, у такому форматі є дієвим механізмом подальшої співпраці, а також координації зусиль по недопущенню порушень у цій сфері», – зауважив командир батальйону Управління патрульної поліції в Полтавській області Сергій Варава

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.