назад

Педагоги Білозерської школи №3 дізналися про правові механізми захисту прав дітей

Профілактика насильства та агресії в закладах освіти зумовлена актуальністю такого явища, як булінг. Тож фахівці Херсонського місцевого центру з надання БВПД до вирішення цих злободенних питань підходять системно.
Разом з ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» працівники Білозерського бюро правової допомоги зустрілись з  педагогічним колективом школи №3 та провели для них інформаційно-роз´яснювальний захід на тему: «Правові механізми захисту прав дітей».

Мета зустрічі – надати інформацію про булінг як прояв насильства; показати системну роботу і залученість усіх учасників освітнього процесу до протидії булінгу; узагальнити розуміння про місце та можливості батьків та родини в системі протидії булінгу.

Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку В´ячеслав Лях розповів педагогам про основні нормативно-правові документи щодо протидії булінгу, а саме: Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Після опрацювання питання «Нормативно-правові акти з протидії булінгу», юристи надали відповіді на питання: хто і як відповідатиме за булінг.

Представниця Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай ознайомила педагогічний колектив з поняттям та видами домашнього насильства (згідно із Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»).

Окрім того, фахівчиня системи БПД акцентувала увагу, що необхідно зробити для підвищення компетентності педагогічних працівників школи з означеної тематики:

  • опрацювати наявні нормативно-правові документи та методичні матеріали;
  • внести відповідні корективи до річних планів шкіл, планів роботи класних керівників, практичного психолога, соціального педагога, посадових обов’язків педагогів, спільних планів роботи закладу з іншими установами;
  • створити різні форми роботи з учнями, батьками, педагогічним колективом та персоналом;
  • напрацювати механізм взаємодії та перенаправлення в ситуації булінгу, надання фахової допомоги жертвам булінгу і булерам.