назад

Пенсія – власність громадянина. Він має право її захищати та користуватись за власним розсудом. Або подати в суд, якщо ці права порушуються.

SavonДо Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт, який є внутрішньо переміщеною особою, з питанням щодо визнання протиправними дії Мелітопольського об’єднання Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

       Відповідно виданого доручення Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги № ММЦ-999 від 11 вересня 2017 року клієнту був призначений адвокат Віталій Савон.

       Представник відповідача в судовому засіданні зазначив, що позивач є пенсіонером і перебуває на обліку в Мелітопольському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області як внутрішньо переміщена особа, що підтверджується довідкою про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення Антитерористичної операції.

       Відповідно до п.10 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №365 питання щодо призначення (відновлення), відмови у призначенні (відновленні) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам розглядаються комісіями, утвореними районними, районними у мм. Києві і Севастополі держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах. Так, управлінням була отримана інформація про факт тривалої відсутності позивача та з використанням ПКК З «Криптосервер» встановлені списки, в яких зазначено, що позивач виїхав 18 листопада 2016 року о 8:28 на автомобілі та станом на 1 лютого 2017 року не повернувся до фактичного місця проживання. А відповідно до діючого законодавства однією з підстав для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких вищезазначена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

       Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області, дослідивши матеріали справи дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з того, що відповідач керувався не нормами Закону України, а підзаконними актами, такими як п.12 Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат переміщеним особам». Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Верховна Рада України може змінити закон виключно законом, а не шляхом прийняття підзаконного правового акта. З огляду на вищевикладене, постанови Кабінету Міністрів України не є законами, а тому ці підзаконні нормативно-правові акти не можуть змінювати в бік звуження права громадян, які встановлено нормативно-правовими актами вищої юридичної сили.

       Конституційне право на соціальний захист включає і право громадян на забезпечення їх у старості. Пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії. Закріплюючи на конституційному рівні право на соціальний захист кожного громадянина, без будь – яких винятків, держава реалізує положення ст. 24 Конституції України, відповідно до яких громадяни мають рівні конституційні права і не може бути обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Держава відповідно до конституційних принципів зобов’язана гарантувати право громадянина на одержання призначеної йому пенсії незалежно від того, де проживає особа, якій призначена пенсія.  

       Також, Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області враховував практику  Європейського суду з прав людини, а саме рішення по справі «Пічкур проти України», яке набрало статусу остаточного 07.02.2014.

       Не погоджуючись з прийнятою постановою, відповідач звернувся з апеляційною скаргою до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, в якій просив скасувати постанову суду першої інстанції та винести нове рішення, яким відмовити в задоволені позовних вимог.  

       Перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду, дослідивши матеріали справи, керуючись ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області без задоволення, а постанову суду – без змін.

Нагадуємо, до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете звернутись:

  • за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • за телефоном: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронною адресою: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або
  • за допомогою skype зв’язку: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД