назад
25.07.17

Перемоги Першого криворізького місцевого центру: забезпечуючи правозахист та створюючи прецеденти

Centr BVPD 0У жовтні 2016 року Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД з метою розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги організував проведення щотижневих прийомів на житломасиві Інгулець. Цей мікрорайон хоч і входить до складу міста-велетня, проте розташований на відстані 30 км від нього. Тож дістатись до адміністративного центру міста мешканцям Інгульця дуже незручно.

Відкриття дистанційного пункту збіглось у часі з початком “газового протистояння” мешканців будинку №13 на вулиці О. Станкова. Суть справи полягала у тому, що працівники ПАТ “Дніпропетровськгаз”, керуючись Законом України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”, встановлювали городянам загальнобудинкові прилади обліку газу при цьому нехтуючи вимогами Законом України “Про захист прав споживачів” та іншими нормативами.  Тим, хто не бажав встановлювати загальнобудонковий прилад, газ відключали. Очікувалось, що люди, залишившись без газу, швидше погодяться на загальний лічильник, що стане засторогою і для мешканців інших будинків. Але натомість будинок №13 по вулиці Станкова став прикладом громадянської непокори, згуртованості і активної позиції у боротьбі зі свавіллям з боку ПАТ “Дніпропетровськгаз”: городяни відстоювали власну позицію надсилаючи  колективні звернення в усі інстанції, влаштовуючи мітинги, висвітлюючи ситуацію у ЗМІ.

Саме у пошуках виходу із цієї непростої ситуації до начальника відділу представництва Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимира Шишова, який вів прийом на житломасиві Інгулець, і звернулась Наталя Кизименко. Активна і небайдужа мешканка будинку №13 після отриманої консультації наважилась відстоювати власні права перед газовою компанією у суді. Громадянка підпала під категорію громадян, які відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, мають право на призначення адвоката за рахунок держави. Представляв її інтереси Володимир Шишов. Третіми особами під час розгляду справи було залучено виконкоми Інгулецької районної ради, Криворізької міської ради, громадські активісти-правозахисники.

Уже під час перших засідань Інгулецький районний суд виніс ухвалу про зобов’язання газової компанії здійснити підключення газу в дев’ятиповерховий будинок. Проте підприємство-монополіст не поспішало виконувати судові ухвали в яких чітко зазначалось – підключити будинок до газу. Люди не здавались – було оголошено голодування, городяни привернули увагу всеукраїнських ЗМІ.

Загалом Володимир Шишов взяв участь у понад 20 судових засіданнях. Він підготував позовну заяву, виступивши на захист скривджених людей, які витримали понад 10 місяців без газу, вистояли безліч конфліктних ситуацій, вивчили свої права, забезпечили відеофіксацію всіх судових засідань і відвідувань газовиками будинку. Присутній на стихійних мітингах правник у свою чергу переконував газовиків, що їх інвестиційна програма не може бути вищою за букву закону. Врешті-решт 24 липня 2017 року Інгулецький районний суд у справі по будинку №13 по вулиці Станкова на житломасиві Інгулець виніс рішення, яким задовольнив вимоги позивача. Суд визнав незаконними дії працівників Широківської дільниці Нікопольського УЕГГ ПАТ “Дніпропетровськгаз” щодо припинення газопостачання природного газу у буд.13 по вул.Станкова і безпосередньо на об’єкт позивача. Незаконними також визнано дії щодо встановлення загальнобудинкового вузла обліку природного газу на ввідному газопроводі. Суд заборонив встановлення загальнобудинкового вузла обліку газу на буд.13 по вул.Станкова і зобов’язав ПАТ”Дніпропетровськгаз” відповідно до ч.1 ст.6 Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” обладнати квартиру позивача індивідуальним лічильником газу. Також ПАТ “Дніпропетровськгаз” має компенсувати на користь позивача збитки в розмірі недовідпущеного об’єму газу на суму 361 грн.40 коп. та моральну шкоду у розмірі 10 000 грн. і судовий збір на користь держави 3840 грн.

Безперечно, великою заслугою у прийнятті цього безпрецендентного рішення є робота по-справжньому народного захисника, начальника відділу представництва Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимира Шишова, який проявив високий професіоналізм та небайдужість до долі людей.

Нагадуємо, що прийом громадян з надання безоплатної правової допомоги проводиться в адмінбудівлі виконкому Інгулецької районної ради на житломасиві Інгулець (вул.Гірників, 19, каб.4) щочетверга, з 9.00 до 14.00.

Адреса Першого криворізького місцевого центру БВПД: м.Кривий Ріг, вул.Качалова, 2.

Звернутись за безоплатною правовою допомогою можна зателефонувавши на всейкраїнську лінію: 0-800-213-103. 

{gallery}news/2017/07/12{/gallery}