назад
01.02.16

Перше засідання Наглядової Ради проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні»

rada-evropi28 січня у Києві пройшло Перше засідання Наглядової Ради проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» (далі – Проект), яке мало на меті обговорення пріоритетів захисту внутрішньо переміщених осіб та обговорення робочого плану Проекту.

Захід відкрив Посол, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи, Голова Офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі. Під головуванням Заступника Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні Маркуса Йегера відбулася дискусія щодо пріоритетів захисту внутрішньо переміщених осіб. ЇЇ учасники – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов, заступник Міністра соціальної політики України Віталій Мущинін, Виконавчий Секретар Групи Помпіду (Група зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу) Ян Маліновскі, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко, директор Координаційного центру Андрій Вишневський та його заступник Мирослав Лаврінок, Заступник Голови Агентства ООН у справах біженців Вано Нупек, Координатор Кластеру з питань захисту (Управління Верховного комісара ООН) Клер Уелан, представники обласних державних адміністрацій у Луганській, Донецькій та Дніпропетровській областях, та неурядових організацій в Україні, що опікуються внутрішньо переміщеними особами.

Менеджер Проекту «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Антоніна Вихрест, керівник цього проекту Ганна Христова та його провідний консультант Роберт Телтзров презентували основні заходи Проекту, його цілі та робочий план. Після цього відбулося обговорення та висловлення пропозиції до Проекту та робочого плану.

Директор Координаційного центру Андрій Вишневський у ході обговорення повідомив про те, що станом на сьогодні до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося 544 внутрішньо переміщені особи. Більшість із них не підпадають під критерії малозабезпеченості, і станом на сьогодні Закон України «Про безоплатну правову допомогу» не визначає їх суб’єктами права на таку допомогу. Разом із тим, Міністерством юстиції розроблено проект закону, яким пропонується внесення відповідних змін до згаданого закону з метою надання таким особам права на БПД за критерієм статусу ВПО. Андрій Вишневський повідомив, що проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстр. № 3044), внесеному 7 вересня 2015 року Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, пропонується доповнити перелік суб´єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу й такими категоріями осіб, як внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб. 4 листопада 2015 року Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя розглянуто зазначений законопроект та рекомендовано Верховній Раді України прийняти його за основу. Разом з тим, зазначив він, оскільки існує потреба не лише у правовій допомозі для ВПО, важливим є й партнерство з неурядовими, громадськими організаціями під час реалізації проекту.

Новий проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також – підтримка ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.

Передбачається, що Координаційний центр з надання правової допомоги як національний партнер проекту буде залучений до участі у заходах з удосконалення законодавства щодо регулювання питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО); проведення навчання для фронтлайнерів місцевих центрів з надання БВПД та адвокатів з питань захисту ВПО, розроблення відповідного курсу дистанційного навчання для адвокатів та працівників центрів; проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії для ВПО з питань отримання ними правової допомоги та матеріалів візуалізації мобільних консультаційних пунктів для ВПО, а також підтримки створення і наповнення бази електронних консультацій з типових питань, з якими звертаються ВПО до центрів та в майбутньому звертатимуться до бюро правової допомоги.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter