назад
07.12.16

Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД налагоджує співпрацю на правозахисній ниві

15281922 1180523268691437 1020481773 n2 грудня 2016 року у місті Жовті Води пройшло відразу два заходи, участь в організації яких взяв Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД – Форум правозахисників «Захист прав учасників АТО» та відкриття фотовиставки військового фотокореспондента Дмитра Муравського.

Місцем проведення заходів став міський історичний музей ім. Ю. Пригожина, у якому зібрались демобілізовані учасники АТО, правозахисні організації, представники міської  влади, працівники військкомату, громадськість та ЗМІ.  

Форум «Захист прав учасників АТО» організували задля інформування громадян  про зміни у законодавстві, які стосуються учасників АТО, шляхи та методи захисту прав учасників бойових дій. Під час заходу також презентували новостворену Громадську раду  учасників АТО м. Жовті Води. Своїм досвідом громадської правозахисної діяльності поділились дніпровські партнери: голова ГО «Дніпропетровська асоціація об’єднань учасників АТО» Іван Начовний, координатор Східного регіонального представництва Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олексій Корж, представник ГО «Правозахисна група «Січ» Наталя Кожина, голова ГО «Фонд «Професійний розвиток»  Олена Кравченко, голова ГО «Волонтерська платформа» Сергій Бурлака та ін.

З презентацією системи безоплатної правової допомоги та безпосередньо Жовтоводського бюро правової допомоги виступили начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БВПД Наталя Кожем’яка та головний спеціаліст Жовтоводського бюро правової допомоги Тетяна Черниш.

Тетяна Черниш розповіла про те, з якими питаннями найчастіше звертаються учасники бойових дій до фахівців бюро та проінформувала щодо тих послуг, які можна отримати в бюро правової допомоги. «Ми працюємо для того, щоб жовтоводці дізнавались про свої права. Для цього і проводиться широка правопросвітницька робота, однією із форм якої є Форум: захід, під час якого обмінюються досвідом, будують діалоги, дізнаються багато корисної інформації», – наголосила Наталя Кожем’яка. 

Завдяки подібній співпраці жовтоводці дізнались про ціле коло правозахисних організацій, які надають безоплатну правову допомогу, психологічну підтримку, організовують культурно-мистецькі заходи і таким чином сприяють соціальній адаптації захисників України. Демобілізовані бійці-жовтоводці першими в області отримали інформаційні вісники «Пліч-о-пліч», видані ГО «Дніпропетровська обласна асоціація об’єднань учасників АТО» з інформацією про пільги та державні гарантії учасникам бойових дій, Пам’ятки учасникам АТО, розроблені ГО «Юридична сотня», буклети про захист прав учасників бойових дій, створені фахівцями системи безоплатної правової допомоги та дорожні карти з усією необхідної інформацією про учасників заходу.

Після Форуму відбулось відкриття фотовиставки про війну на сході України військового фотокореспондента Дмитра Муравського, яку привезли до м. Жовті Води партнери Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – ГО «Фонд «Професійний розвиток» та ГО «Волонтерська платформа». Таким чином, завдяки партнерським зв’язкам місцевого центру з надання БВПД налагоджується як співпраця на правозахисній ниві, так і культурний діалог між великими та малими містами області.

Новостворена Громадська рада учасників АТО м. Жовті Води під час форуму розширила  коло друзів та партнерів, які готові надавати юридичну та психологічну підтримку. Серед них і Жовтоводське бюро правової допомоги, фахівці якого завжди готові надати кваліфіковану юридичну пораду. А ще – допомогти у написанні листів і запитів, а в разі необхідності – і представити інтереси учасників бойових дій в судах та інших органах

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД  працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, а Жовтоводське бюро правової допомоги – м.Жовті Води, бульвар Свободи, 62.

Телефони інших бюро та місцевих центрів можна дізнатись за телефоном Всеукраїнської гарячої лінії – 0-800-213-103.

{gallery}news/2016/12/07{/gallery}