назад

Перспективи компенсаційного механізму для потерпілих від насильницьких злочинів в Україні

RC stil220 жовтня 2017 року в Києві відбувся, організований Консультативною Місією Європейського Союзу, круглий стіл щодо перспектив компенсаційного механізму для потерпілих від насильницьких злочинів в Україні.

Відкрив круглий стіл від Консультативної місії ЄС в Україні Голова департаменту верховенства права Фабіан Льовенберґ.

Презентацію міжнародних стандартів і кращих практик щодо відшкодування потерпілим від насильницьких злочинів провели Вероніка Крісткова, старший радник з правової реформи, КМЄС та Вадим Човган, радник з правової реформи, КМЄС.

На круглому столі представниками Міністерства юстиції України був презентований проект Закону «Про компенсацію збитків жертвам умисних насильницьких злочинів».

RC stil3

В обговорені взяли участь представники Міністерства соціальної політики, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів, ряду всеукраїнських громадських організацій, а також Надія Стефанів, суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області, Ігор Микитин, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області та Юлія Грушицька, директор Першого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

RC stil

Всі виступаючі підтримали проект Закону та пропонували шляхи наповнення Державного бюджету для втілення його в життя. Суперечка розгорілася навколо органу, який мав би виконувати компенсацію.

Представниками громадської організації «Реанімаційний пакет реформ» було запропоноване контраверсійне рішення «виконавця» компенсацій – Бюро правової допомоги Місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України.