назад

Перспективи застосування процедури медіації в судовому процесі

SuR 180412 11У рамках реалізації грантового проекту СОМГО «Європейський вимір» «Змінюємо суд разом – формуємо правову систему майбутнього» в Сумському національному аграрному університеті 12 квітня відбулося засідання «круглого столу» «Перспективи застосування процедури медіації в судовому процесі», на яке були запрошені судді, судові адміністратори, адвокати, науковці, представники громадських організацій.

Активно долучилися до обговорення розвитку, популяризації медіації в Україні й представники системи безоплатної вторинної правової допомоги на Сумщині – заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумського місцевого центру з надання БВПД Олена Бондар. Взяла участь у заході і партнер Регіонального центру Наталія Єсіна – представниця Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Суми.

SuR 180412 12Медіатор заходу доктор юридичних наук, професор Світлана Запара ознайомила присутніх із становленням інституту медіації в Україні, акцентувала увагу на тому, що відрізняє медіацію від інших способів вирішення спорів, зупинилася на розгляді програмно-політичних актів щодо медіації, а також на моделях медіації.

SuR 180412 13Одним із головних спікерів засідання «круглого столу» виступила Валентина Волобуєва, яка порушила питання позитивних та негативних аспектів укладання угод між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості. «Ініціювати укладення угоди про примирення має право лише потерпілий чи підозрюваний/обвинувачений. Домовлятися стосовно укладення угоди про примирення можуть також захисник, представник потерпілого, законний представник або інша особа, погоджена сторонами, за винятком слідчого, прокурора або судді», – наголосила фахівчиня.

SuR 180412 15Особливу увагу учасники заходу приділили й обговоренню питання функцій медіатора, його професійній підготовці. Долучилася до дискусії через Skypeзв’язок і президент ГО «Національна асоціація медіаторів України» Діана Проценко. Почути її думку та досвід було вкрай важливо для спеціалістів.

SuR 180412 14У свою чергу, Олена Бондар, інтегратор Сумського місцевого центру з надання БВПД, зазначила, що консультуючи клієнтів та надаючи їм правову допомогу, фахівці Центру на практиці застосовують функції медіатора.

SuR 180412 16Поважним гостем на заході був професор з Німеччини Вальтер Майер, котрий поділився з присутніми досвідом Німеччини у застосування медіації в судовому процесі.

Регіональній медіації бути! – саме такого висновку дійшли учасники засідання «круглого столу», а також підсумували, що принциповим є прийняття закону про інститут медіації, акцент варто робити саме на позасудовій медіації, популяризувати її серед населення як дієвий інструмент врегулювання спорів і забезпечити якісну підготовку медіаторів в Україні, спираючись на позитивний досвід інших країн.

Довідково: медіація – альтернативний (позасудовий) метод вирішення спорів, за допомогою якого дві або більше сторони спору намагаються в рамках структурованого процесу, самостійно, на добровільній основі досягти згоди для вирішення їх спору за допомогою медіатора.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.