назад

Під час кінопоказу в Хмельницькому говорили про права національних меншин

Становище та права національних менших обговорили в межах правового кінопоказу, який організовано спільно з Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою 23 січня у Хмельницькому.

Фільм «Боротьба Джамали» організатори кінопоказу обрали невипадково, адже на початку тижня в Україні відзначали День Автономної Республіки Крим. Після перегляду фільму говорили про долю  кримських татар та анексованого Криму, права національних меншин, громадський активізм задля захисту своїх прав та інтересів.

У самому фільмі, який було надано для перегляду клубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA, йдеться про перемогу співачки у пісенному конкурсі «Євробачення-2016», історію походження пісні «1944» та теперішнє життя кримських татар і політв’язнів в умовах окупації. Журналістка та режисерка фільму Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію.

У обговоренні, що відбулося після кінопоказу, взяли участь юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна, адвокатки Ольга Голдзіцька й Руслана Матущак,  координаторка ініціативи «Активна громада Хмельницького» Юлія Мазур, а також студенти вищих професійних училищ №25, №4 та інституту МАУП.

З історією півострова Крим та його мешканців аудиторію ознайомила завідувачка сектору регіональної та правової інформації бібліотеки Зоя Філіпенко. Про те, що таке депортація, за які проступки може бути використано покарання у вигляді депортації, присутнім пояснила Руслана Матущак. Вона також висловила власну позицію з приводу примусового виселення кримських татар з півострова. Правову оцінку теперішній ситуації з анексією Криму Росією, порушенням прав та свобод людини у зв’язку з цим надала юристка регіонального центру Ольга Чорна. А адвокатка Ольга Голдзіцька розповіла, як українське законодавство захищає права національних менших та закликала не бути байдужими, завжди ставати на захист несправедливо скривджених. Як зазначила Юлія Мазур, поняття «небайдужість» та «громадський активізм» – синоніми, тож кожен з нас повинен бути активним у відстоюванні своїх прав.

Відтак дискутували про людську байдужість і боягузтво, колабораціонізм, патріотизм, незламність людського духу.