назад

Під час семінару в Одеському міському центрі зайнятості говорили про особливості працевлаштування осіб з інвалідністю

Законодавством України забезпечується особам з інвалідністю повне і рівне здійснення всіх прав та свобод людини в усіх сферах життя, в тому числі у сфері працевлаштування.

В Одеському міському центрі зайнятості пройшов семінар для безробітних осіб з інвалідністю за участю юриста Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Миколи Крутія та представників Головного управління Держпраці в Одеській області на тему: «Мотивація до праці та розширення діапазону пошуку роботи. Правовий та соціальний захист осіб з інвалідністю під час працевлаштування».

Наталя Орлова – психологиня Одеського міського центру зайнятості обговорила з присутніми питання формування стійкої мотивації до набуття навичок затребуваних на ринку праці.

В свою чергу, юрист розповів про законодавче регулювання реалізації осіб з інвалідністю права на працю, з урахування особливостей, які діють під час воєнного стану, зокрема про:

  1. порядок прийняття на роботу осіб з інвалідністю: укладання трудового договору, встановлення випробувального терміну, перелік необхідний документів, які необхідні при прийнятті на роботу даної категорії;
  2. створення роботодавцем безпечних та нешкідливих для здоров’я особи з інвалідністю умови праці;
  3. особливості оплати праці, надання відпусток, облік часу роботи та часу відпочинку;

Що ж стосується роботодавців, то законодавством України передбачено, що підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, і звітувати Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю», – зазначив Микола.

Водночас за кожне робоче місце призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте такою особою роботодавці сплачують Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю адміністративно-господарські санкції відповідно до Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 70.

Довідково.
Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (з 1 січня 2023 року – 4054 грн.).