назад
13.10.17

Підписання Меморандуму про співробітництво з питань надання безоплатної правової допомоги та правопросвітництва

628328293 big

12 жовтня 2017 року в ході робочої поїздки директора  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра  Черчатого у м. Пирятин та Пирятинський район відбулася його зустріч з Пирятинським міським головою Олексієм  Рябоконем Обговорено напрямки співпраці муніципалітету з інституціями системи безоплатної  правової допомоги.

 

Директор Регіонального центру розповів про роботу системи безоплатної правової допомоги на Полтавщині, про правові послуги, які можуть отримати громадяни, повідомив про основні напрями діяльності місцевих центрів та бюро правової допомоги.

«Система безоплатної правової допомоги є соціальною програмою Уряду України та спрямована на забезпечення доступу соціально вразливих груп громадян до правової допомоги Коституційне право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть реалізувати, звернувшись до місцевих центрів та бюро правової допомоги» – повідомив Олександр Черчатий.

За його словами, робота фахівців системи безоплатної правової допомоги не обмежується лише наданням безоплатних юридичних консультацій. Провідне місце у роботі бюро займає правопросвітницька діяльність, яка спрямована на інформування широкої цільової аудиторії про права, особливості їх реалізації та захисту. Також очільник системи БВПД області поінформував учасників про Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!».622668911 big1

Міський голова Олексій  Рябоконь  зазначив: «Міська рада зацікавлена у діяльності на терені міста структури системи безоплатної правової допомоги  і 13 жовтня  на сесії міської ради буде розглянуто питання щодо затвердження Програми правової освіти та безоплатної правової допомоги населенню Пирятинської ОТГ на 2017-2020 роки».

Сторонами підписано Меморандум про співпрацю між Пирятинською міською радою та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Метою цього Меморандуму с консолiдацiя зусиль Сторiн, спрямованих на спiвпрацю в частинi формування сприятливого середовища та забезпечення реалiзацiї ефективної державної полiтики у сферi захисту прав громадян та  розширення можливостей доступу до безоплатної правової допомоги для громадян, зокрема для осiб, якi звертаються до міськвиконкому.

Задля досягнення мети цього Меморандуму Сторони домовляються про спiвпрацю за такими напрямами, як  створення належних умов для забезпечення прав i свобод людини, зокрема у сферi захисту прав громадян, а також доступу до безоплатної правової допомоги; вжиття заходiв для органiзацiї та забезпечення роботи дистанцiйних пунктiв доступу до безоплатної правової допомоги у примiщеннях міської ради на умовах, передбачених законодавством;  вироблення у вiдповiдностi до вимог законодавства спiльних механiзмiв спiвпрацi щодо обмiну iнформацією (вiдомостями) про осiб, якi потребують  безоплатної  правової допомоги;  органiзацiя спiльних заходiв, спрямованих на пiдвищення рiвня правової поiнформованостi фахівців міськвиконкому та працiвникiв системи надання безоплатної правової допомоги шляхом проведення конференцiй, семiнарiв, круглих столiв, зустрiчей та iнших заходiв;  органiзацiя спiльних заходiв, спрямованих на пiдвищення рiвня правової поiнформованостi громадян щодо захисту своїх прав, зокрема права на безоплатну правову допомогу, соцiальний захист тощо шляхом проведения семiнарiв, зустрічей, надання індивідуальних консультацій та iнших заходiв;  розроблення узгоджених пропозицiй щодо проектів законiв та iнших нормативно-правових актів у сферах безоплатної правової допомоги та місцевого самоврядування; оперативне розмiщення iнформацiї, змiст якої може становити спiльний iнтерес, на веб-сайтах міськвиконкому та Регіонального центру;  поширення iнформацiї про реалiзацiю державної полiтики у сферi захисту прав, а також забезпечення права осiб на безоплатну правову допомогу шляхом розмiщення вiдповiдної друкованої продукцiї в примiщеннях міськвиконкому та центрах і бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги; спільне проведення наукових досліджень та вивчення і впровадження кращої зарубіжної практики розвитку публічного управління та захисту прав громадян

Довідково:  Безоплатну правову допомогу жителі об’єднаної  територіальної громади можуть отримати у визначені дні у Центрі надання адміністративних послуг або безпосередньо звернувшись у відділ „Пирятинське бюро правової допомоги“ Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Пирятин, вул. Соборна, 41, тел. 3-22-54).