назад
12.05.21

Підписаний Меморандум Зарічним районним судом м.Суми.

Налагодження прямих зв’язків між судом та системою безоплатної правової допомоги, побудоване на принципах взаєморозуміння та розвитку довгострокових відносин у напрямку формування правової культури та підвищення правової свідомості громадян м.Суми – стало метою підписання 27 травня  Меморандуму про співпрацю  між Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та Зарічним районним судом м.Суми.

Фахівці Регіонального та місцевих центрів з надання правової допомоги активно долучалися до участі у ролі спікерів у проєкті «Вас чекають у суді». За словами Голови Зарічного районного суду м. Суми Ганни Шелєхової, запроваджений ними ще у 2019 році  проєкт отримав схвальні відгуки від широкого загалу. Основним завданням проєкту є надання базових знань щодо завдань судової системи, принципів здійснення правосуддя, порядку розгляду справ. Громадянам надається інформація щодо захисту своїх прав та інтересів у суді.

Як зазначила очільниця Регіонального центру Олена Демченко: «Проєкт «Вас чекають у суді» став одним з перших кроків, направленим на підвищення рівня правової освіти мешканців Сумщини».

 

За словами Ганни Шелехової метою цього Меморандуму є співпраця сторін на впровадження  проєкту «Правова допомога у суді», покликаного покращити доступ до правосуддя, у першу чергу, малозабезпеченим верствам населення.

 

Представники Регіонального та Сумського місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на постійній основі в приміщенні суду у визначений час будуть проводити юридичні консультації, надавати допомогу по процесуальним питанням відвідувачам суду, відповідати на питання, що постають перед отримувачами судових послуг. Наприклад, як скасувати рішення суду чи судовий наказ; як стягнути аліменти на дитину; як зняти арешт з майна; як виконати судове рішення тощо.

Ці та багато інших запитань дуже часто постають перед нашими містянами та потребують роз’яснень та кваліфікованої допомоги юристами системи безоплатної правової допомоги.

«Цей Меморандум про співпрацю, спрямований на покращення доступу до правосуддя та сприятиме підвищенню авторитету до системи безоплатної правової допомоги, судової влади Переконана, що реалізація запланованих напрямків співпраці буде корисною для обох сторін», – зазначила очільниця Регіонального центру Олена Демченко.

Відтак, на переконання підписантів меморандуму, співпраця системи безоплатної правової допомоги та Зарічного районного суду м. Суми суттєво підвищить обізнаність громадян щодо прав та  шляхів їх захисту.