назад

divorce-156444 1280Позбавлення батьківських прав – крайній захід вплинути на осіб, які не виконують батьківських обов’язків. Адже, діти мають законне право отримати підтримку батьків. Не має значення проживають вони однією сім’єю чи ні. Для батьків, які ігнорують свої обов’язки, закон дозволяє застосувати позбавлення батьківських прав.

Сімейне законодавство детально регулює порядок та підстави для позбавлення батьківських прав. Відповідно до ст. 164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

жорстоко поводяться з дитиною;

є хронічними алкоголіками або наркоманами;

вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Найчастіше на практиці зустрічаються такі підстави для позбавлення батьківських прав, як ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню дитини. Інші підстави на практиці зустрічаються не так часто і позбавлення з таких підстав не є складним, оскільки, ініціатором таких позовів зазвичай виступають органи опіки та піклування.

Порядок позбавлення батьківських прав передбачає виключно судову процедуру, за обов’язкової участі органу опіки та піклування (ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України). Відкриття судового провадження відбувається на підставі позовної заяви. Справи про позбавлення батьківських прав розглядаються в порядку позовного провадження, через що їх підсудність визначається відповідно до ч. 1 ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України. Тобто позов подається за місцем проживання відповідача. При цьому, якщо в позовних вимогах, крім позбавлення батьківських прав, заявлено вимогу про стягнення аліментів дитини, позов може подаватися за вибором позивача згідно ч. 1 ст. 110 ЦПК.

З метою кращого захисту прав дитини начальником відділу Козівського бюро правової допомоги Оксаною Адамів спільно з начальником Служби у справах дітей Козівської районною державної адміністрації Озерянською Марією проведено зустріч  у службі захисту дітей Козівської районної державної адміністрації. На якій було обговорено порядок та підстави для позбавлення батьківських прав та підписали меморандум про співпрацю.

Для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.