назад
13.04.16

Підсумки ІІ Школи сімейного права

5lYCzl4aX Q

У Київському університеті імені Бориса Грінченка пройшла ІІ Школа сімейного права.

Організаторами заходу виступили: ЮК «АСТРЕЯ» Університету, Комітет сімейного права та майнових спорів Асоціації адвокатів України, Другий київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Координаційна ради молодих юристів України, Ліга студентів правників України за сприяння кафедри теорії права та держави юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, факультету економіки і права Київського національного лінгвістичного університету, Національного університету державної податкової служби України та Університету сучасних знань.

У заході взяли участь понад 80 учасників – студенти-правники вищих навчальних закладів Києва та інших міст України, молоді практикуючі юристи, адвокати та науковці юридичних вузів та факультетів. Наш захід відвідали студенти 13 вишів: Юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, Київського університету права НАН України, Юридичних факультетів та інститутів Київського національного торгівельно-економічного університету, Львівського національного університету імені Івана Франка, Київського національного лінгвістичного університету, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Державної податкової служби України, Академії муніципального управління, Національної академії внутрішніх справ України, Університету КРОК, та Київського університету імені Бориса Грінченка.

Захід розпочався привітальним словом завідувача ЮК «АСТРЕЯ» – Андрія Чернеги, який привітав усіх із продовженням традиції, започаткованої у листопаді 2015 р., а саме із початком роботи ІІ Школи сімейного права в стінах Київського університету імені Бориса Грінченка, задля підвищення професійних знань, умінь і навичок у студентів-правознавців та молодих юристів усіх профільних університетів, юридичних факультетів та інститутів. Звертаючись до учасників та гостей Школи, Андрій Петрович наголосив на тому, що в сучасних умовах реформування правової системи України та її основної складової, фундаментальних галузей права, а саме цивільного, господарського, кримінального, трудового і власне сімейного права, вимагає від українського законодавця наблизити норми цих галузей до європейських стандартів та реалій суспільних відносин. Відносини, що породжують сім’ю та шлюб, правові наслідки укладання та розірвання шлюбу були і будуть в полі зору найважливіших суспільних відносин, більше того, практика застосування норм Сімейного кодексу показує, що окремі його положення не здатні в повній мірі реалізувати та захистити права, інтереси подружжя та дітей. Так, наприклад стосовно майнових (боргових) зобов’язань подружжя, у чинному сімейному законодавстві відсутні критерії визначення спільного зобов’язання подружжя, натомість існує юридична конструкція «договору в інтересах сім’ї»; чинний сімейний кодекс називає об’єкти спільного сумісного майна подружжя, проте факт набуття майна в період шлюбу, не є безумовним і має доводитися у суді; боргові зобов’язання у сімейному праві взагалі викликають безліч запитань і дискусій, зокрема з приводу поняття та природи боргового зобов’язання, видів та підстав виникнення зобов’язання подружжя, неоднозначна оцінка судами відповідного інституту породжує протиріччя судової практики з одних і тих же питань.

Заступник голови центру зайнятості України – Сергій Кравченко привітав колектив ЮК «АСТРЕЯ» з ІІ Школою сімейного права та побажав подальшої плідної та успішної праці на ниві організації та проведення подібних заходів для майбутніх та молодих юристів. Звернув увагу учасників Школи на те, що суспільні відносини динамічно розвиваються, подаючи головні імпульси для соціально-економічного розвитку, державних інституцій та правової системи України. Остання сьогодні знаходиться в процесі перетворення та переосмислення керуючих принципів та методів правового регулювання, уніфікації національного законодавства та наближення його до європейських стандартів. Сімейне право є однією з провідних галузей права, що входить до правової системи і найбільш повно відображає її розвиток через призму гуманістичних, етичних, моральних, культурних та правових принципів розвитку та функціонування повноцінного і самодостатнього суспільства. Тому питання, що регулюють окремі аспекти сімейних відносин – укладення і розірвання шлюбу та шлюбного договору, сплата аліментів, відшкодування моральної та майнової шкоди подружжю становлять інтерес не тільки для юристів, а й для кожної людини, яка бажає створити міцну і надійну сім’ю. Сім’я необхідна кожній людині, вона впливає на розвиток суспільства, його моральне, культурне та духовне здоров’я і є одним з факторів підвищення соціально-економічної активності людей.

Директор Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України – Богдан Кушнір, в контексті заданої тематики ІІ Школи, а саме цивілізованого розлучення і поділу особистого та спільного сумісного майна подружжя, наголосив на тому, що майнові відносини подружжя – це складний комплекс взаємопов’язаних дій щодо володіння, користування й розпорядження майном. Майнові відносини подружжя регулюються нормами сімейного та цивільного права України, договорами, які подружжя укладає між собою. Останні (договори) є новелою сімейного законодавства і не набули досить широкого поширення у сімейних відносинах. Проте Сімейний Кодекс України передбачає не лише звичний для нас шлюбний договір, якому присвячена окрема 10 глава, а договори, якими подружжя, батьки дитини, батьки та діти, інші члени сім’ї та родичі можуть, цивілізованим шляхом, врегулювати відносини між собою. До таких договорів кодекс відносить договір дружини та чоловіка про те, з ким із них після розірвання шлюбу будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні їхнього життя братиме той, хто буде проживати окремо – так званий «договір про розірвання шлюбу» (ст. 109 СК); договір дружини і чоловіка про надання утримання (ст. 78 СК), договір дружини і чоловіка про припинення права на аліменти у зв’язку з набуттям права власності на нерухомість (ст. 89 СК); договір матері та батька дитини про сплату аліментів на дитину (ст. 189 СК); договір дружини і чоловіка про визначення порядку користування нерухомістю (ст. 66 СК); договір про поділ нерухомого майна (ст. 68 СК); договори, які можуть бути укладені жінкою та чоловіком, які проживають однією сім’єю, але без реєстрації шлюбу тощо. На наш погляд, інститут договору у сфері сімейних відносин здатен не тільки ефективно врегулювати питання володіння, користування і розпорядження особистим чи спільним сумісним майном, особисті майнові і немайнові правовідносини батьків і дітей, а й суттєво знизити ризики та конфліктні ситуації, що можуть призвести до різного роду небажаних наслідків, як для кожного з подружжя, так і для їхніх дітей.

Проведений захід завершився підведенням підсумків та урочистим врученням сертифікатів доповідачам-спікерам, запрошеним організаторам та учасникам ІІ Школи з сімейного права. Сертифікати за підписами і печатками Київського університету імені Бориса Грінченка та Міністерства юстиції України отримали понад 80 учасників Школи.

20160326 10103420160326 102256

20160326 10121220160326 101543