назад

Підсумки обласного тижня правових знань «Закон у моєму житті»

21.04.2017 - pravo 7Сьогодні вже не достатньо просто змінювати світ в інтересах дітей. Сьогодні мова йде про те, щоб змінювати світ разом із дітьми. Настав час перейти від доброчинності стосовно дітей до визнання того, що кожна дитина, як і кожна людина, має власні права. Саме тому, з 3 по 11 квітня в рамках обласного тижня правових знань «Закон у моєму житті» фахівці Регіонального центру спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області та інспектором відділу з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності провели ряд лекцій у спеціальних навчальних закладах для дітей-сиріт та дітей з обмеженими можливостями.

Зокрема: 3 квітня відвідали Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім»;

21.04.2017 - pravo 2
21.04.2017 - pravo 3

4 квітня відвідали «Житомирську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІІ ступенів №1» Житомирської обласної ради;

21.04.2017 - pravo 6
21.04.2017 - pravo 7

5 квітня відвідали «Житомирський обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей Житомирської облради»;

21.04.2017 - pravo 11
21.04.2017 - pravo 13

6 квітня відвідали Житомирську спеціальну ЗОШ-інтернат І-ІІІ ступенів для глухих дітей;

21.04.2017 - pravo 15
21.04.2017 - pravo 17

11 квітня відвідали Житомирське вище професійне училище-інтернат – комунальний заклад Житомирської обласної ради.

Під час лекцій дітям шляхом презентації роз’яснювали їх права та обов’язки, які юридичні професії існують, де здобути юридичну освіту та чим займаються слідчі, прокурори, адвокати та нотаріуси. Також серед учнів проводилось анкетування за темою: «Чи знаю я свої права?». Фахівці Регіонального центру пояснили дітям наскільки важливо їм знати як захистити свої права, навели відмінність між кримінальними та адміністративними злочинами.

21.04.2017 - pravo 5

«Якщо Ви побачили установу з логотипом системи безоплатної правової допомоги, то за підстав і в порядку, визначеному Законом України «Про безоплатну правову допомогу», Ви маєте право на такі види юридичних послуг за рахунок держави: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; забезпечення захисту особи від обвинувачення; надання вторинної правової допомоги; доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України», – наголосила начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до інформації Регіонального центру Тетяна Бєлобородова.

11 квітня в.о. директора Регіонального центру Наталія Радушинська провела лекцію для трудового колективу Головного управління статистики у Житомирській області. Для початку Наталія Радушинська ознайомила присутніх про становлення та основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Вона нагадала, що у 2013 році в Україні були утворені регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової, що забезпечили доступ до такої допомоги усім затриманим та захист підозрюваних, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень.

У 2015 році розпочали роботу 100 місцевих центрів з надання БВПД, які забезпечили здійснення представництва інтересів громадян у цивільних та адміністративних судових спорах. У Житомирській області їх чотири: у Бердичеві, Житомирі, Коростені та Новоград-Волинському. Крім того, З 2016 року у Житомирській області розпочали роботу 19 бюро правової допомоги у кожному районі області.

У бюро кожен може скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну юридичну консультацію. Соціально незахищені громадяни  (люди, що мають дохід менше прожиткового мінімуму, інваліди, учасники бойових дій, в тому числі АТО, діти-сироти) одночасно мають доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.

З 5 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно яких розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, внутрішньо переміщенні особи; особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; учасники бойових дій та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«Ранній доступ до правової допомоги в разі затримання вважається одним із найбільш важливих позитивних елементів української системи БПД на сьогоднішній день. Також сприяє забезпеченню рівного доступу до правосуддя. Будь-яка людина, незалежно від матеріального становища, яка була затримана, отримує адвоката протягом двох годин після затримання», – зауважила Наталія Радушинська.

12 квітня Регіональний центр гостинно відкрив двері студентам соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені І. Франка. Для початку студентам провели оглядову екскурсію по центру та розповіли про етапи становлення системи БПД.

Згодом детально розповіли про діяльність регіонального центру, зокрема зупинилися на наданні безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим особам.

«Особа, яка здійснила затримання зобов’язана повідомити Регіональний центр, зателефонувавши на гарячу лінію 0-800-213-103. Повідомлення про затримання осіб приймаються Регіональним центром цілодобово. Тож якщо вас затримали, негайно вимагайте адвоката», – наголосили фахівці Регіонального центру.

Окремо зупинилися на питанні з якого віку настає кримінальна відповідальність неповнолітніх осіб, які її особливості та в яких випадках неповнолітня особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

«А де може отримати безоплатну правову допомогу моя бабуся, яка живе в Лугинському районі?», – запитували учні 8 класу школи № 14, які 20 квітня завітали на «День відкритих дверей» у Регіональний центр. Фахівці Регіонального центру розповіли як функціонують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та місцезнаходження бюро правової допомоги. Подібний захід також провели для учнів школи № 6 та 33.

21.04.2017 - pravo 28
21.04.2017 - pravo 29

18 квітня на базі кафедри спеціальних історичних дисциплін та правознавства Житомирського державного університету імені Івана Франка за активної участі Центру досліджень прав людини, Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області, Житомирського обласного гендерного ресурсного центру Житомирської обласної ради, Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області відбулося засідання за круглим столом на тему: «Гендерна політика в Україні та попередження насильства в сім’ї: проблеми й напрямки реалізації».

Під час засідання «круглого столу» висвітлювали актуальні питання, пов’язані з реалізацією гендерної політики в Україні, проаналізовали статистичні дані, судову практику, а також окремі аспекти закордонного досвіду у цій сфері.

21.04.2017 - pravo 20
21.04.2017 - pravo 19

В.о. директора Регіонального центру Наталія Радушинська виступила з доповіддю на тему: «Як захиститись від насильства в сім`ї».

21.04.2017 - pravo 23

Особливо цікавими для учасників «круглого столу» стали такі питання, як реалізація прав людини (в гендерному аспекті), антидискримінаційна експертиза проектів нормативно-правових актів як засіб забезпечення гендерної рівності, засоби правового захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства, гендерна політика у сфері дискримінації статі, забезпечення гендерної рівності при реалізації права на працю, насильство в сім’ї: шляхи його подолання.

19 квітня відбулася зустріч працівників Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області з трудовим колективом Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

21.04.2017 - pravo 24
21.04.2017 - pravo 25

В.о. директора Регіонального центру Наталія Радушинська поінформувала про основні напрямки діяльності Регіонального центру, про порядок надання безоплатної правової допомоги, функції центрів правової допомоги та бюро.

Цього ж дня фахівці Регіонального центру провели лекцію для учнів старших класів школи № 6. Ви знаєте свої права? Ви користуєтесь ними у повсякденному житті? Ви намагаєтесь змінити своє життя на краще? На ці та інші питання дискутували під час лекції. Під час заходу учні не лише отримали актуальну інформацію про їх права та обов’язки, а й можуть передати інформаційні матеріали своїм батькам та близьким, які також мають знати про центри з надання БВПД та бюро правової допомоги.

21.04.2017 - pravo 30

20 квітня в.о. директора Регіонального центру провела лекцію для трудового колективу Державної екологічної інспекції.

21.04.2017 - pravo 26