назад

Підсумки правопросвітницької акції – День учасника АТО на Львівщині

IMG 20170331 15100531 березня 2017 року відбулась правопросвітницька акція системи безоплатної правової допомоги Львівщини – «День учасника АТО».

Організатор акції – Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області.

ВПЕРШЕ, одночасно в місцевих центрах та в усіх бюро правової допомоги на Львівщині відбулось консультування учасників АТО та членів їх сімей фахівцями місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з друзями-партнерами.

Консультування відбулись у приміщеннях місцевих центрів та бюро правової допомоги.

До Першого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся 1 учасник АТО.

Пустомитівське, Яворівське та Новояворівське бюро правової допомоги розпочали працю з круглого столу до “Дня учасника АТО” та консультування громадян спільно з іншими структурами, у яких безпосередньо робота пов’язана з учасниками АТО.

  • в Пустомитівському бюро правової допомоги до акції залучені працівники соціальних служб та Пустомитівського військомату (директор районного центру соціальних служб для сім”ї дітей та молоді-Стахів Тетяна Андріїївна; начальник служби у справах дітей – Мота В.І.), спільно з якими надано консультації 3 учасникам АТО.
  • в Перемишлянському бюро правової допомоги, спільно з представниками соціальних служб району (начальник Перемишлянського районного центру соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді Винницька О., заступник начальника Золочівського об’єднаного управління ПФУ  Рура І. та старший інспектор з ювенальної превенції Перемишлянського відділення поліції ГУНП, капітан поліції Тиник О.) надано консультації 2 учасникам АТО.
  • в Новояворівському та Яворівському бюро безоплатної правової допомоги  відбулась зустріч із заступником начальника 184-го Навчального центру по роботі з особовим складом Безбородовим Володимиром Олеговичем, на якій було узгоджено деталі подальшої співпраці та умови підписання Меморандуму, крім цього було роз’яснено функції та особливості роботи бюро та системи безоплатної правової допомоги в цілому.

До Другого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 2 учасники АТО.

  • Городоцьким бюро правової допомоги проведено консультації 4 учасникам АТО.
  • Жовківським бюро правової допомоги проведено робочу зустріч з питань соціального захисту учасників АТО в Жовківській міській раді. На зустрічі були присутні Жовківський міський голова Петро Вихопень, керуюча справами Галина Бляхарська, представники управління соціального захисту Жовківської РДА.
  • Рава-Руським бюро правової допомоги спільно з ГО «Жіночі перспективи» проведено семінар для 8 учасників АТО щодо пільг учасників АТО та взято участь в реалізації проекту “Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні” за сприяння Міжнародної організації з міграції (МОМ) та фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках щодо самозайнятості та розвитку мікропідприємництва.

Другим львівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в рамках правопросвітницької акції «День учасника АТО»спільно з РЦ та Першим львівським МЦ з надання БВПД проведено зустріч за круглим столом на тему: «Вирішення проблем щодо отримання та користування пільгами учасника АТО у правовий спосіб».

RC ATO

Захід проводився з метою інформування учасників про механізми отримання та користування пільгами учасника АТО, зокрема, з питань трудового, земельного законодавства, соціального захисту тощо.

До Буського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги безпосередньо звернулося п’ять учасників АТО. Двоє – за оформленням «Соціальної картки учасника АТО «УКРАЇНЦІ-РАЗОМ!». Прийом проводився спільно з партнерами та в присутності місцевих засобів масової інформації, районної газети «Воля народу», та інформаційного порталу «Буське радіо».

Busk ATO

У всіх бюро правової допомоги Буського місцевого центру відбулись спільні заходи з партнерами, зокрема:

  • в Кам’янка-Бузькому бюро правової допомоги були присутні директор Кам’янка-Бузького районного центру зайнятості Довганик Оксана Володимирівна, начальник Кам’янка-Бузького районного управління соціального захисту населення Загайко Андрій Михайлович, голова ГО «Захист прав та інтересів воїнів АТО Кам’янка-Бузького району» Роксана Терлецька, а також журналіст місцевої газети «Відкритий Добротвір». На зустрічі піднімалися питання видачі соціальних карток учасникам АТО, питання отримання земельних ділянок, а також можливість отримання статусу учасника АТО бійцями добровольчих батальйонів.
  • У Золочівському бюро правової допомоги відбувся круглий стіл ”Під єдиним дахом” та консультування учасників АТО за участю партнерів: директора Золочівського районного центру зайнятості Ореста Малиновського, начальника відділу обслуговування громадян у Золочівському районі Золочівського об’єднаного управління ПФУ Львівської області Галини Лазорчик, спеціаліста сектору обслуговування інвалідів, ветеранів праці та війни УСЗН Золочівської РДА Ольги Торської, психолога Золочівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Андрія Брояко.

Учасникам АТО було надано інформацію про реалізацію програми ”Соціальна картка учасника АТО”; поінформовано з питань внесених змін в законодавство щодо оформлення спадщини, дарування; обговорено питання можливості та перспектив санаторно-курортного оздоровлення та психологічної реабілітації учасників бойових дій; повідомлено про зміни в законодавстві з питань пенсійного забезпечення учасників АТО.

  • В Радехівському бюро правової допомоги під час заходу обговорено проблемні питання щодо обліку та життєзабезпечення учасників АТО у нових умовах проживання, забезпечення їх соціальними та медичними послугами. У заході взяли участь представники: Радехівської РДА; Управління соціального захисту населення Радехівської РДА; Радехівського районного центру зайнятості; ГО «Правий сектор»; активний громадський діяч та учасник АТО.

Мова йшла про сприяння соціальній адаптації демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО, інформування їх про права та соціальні гарантії  та надання цій категорії населення допомоги, отримання БППД та БВПД для учасників АТО, переваги та умови службив Збройних Силах України щодо можливо укладення ними контракту та проходження подальшої військової служби, право на отримання грошового забезпечення, в т.ч. на отримання надбавки за виконання особливо важливих завдань, на отримання одноразової грошової допомоги, яка виплачується на день демобілізації, надання учасникам АТО статусу учасника бойових дій, право на збереження місця роботи, посади, середнього заробітку, розміру пенсій, право на відпустку, в т.ч. академічну, безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту та ряд інших питань.

Під час проведення  заходу відвідувачі отримали відповіді на чисельні питання та  висловили сподівання  і надалі отримувати важливу для них інформацію при організації заходів у такому форматі.

  • У Бродівському бюро правовової допомоги відбувся  круглий стіл для учасників АТО спільно з партнерськими організаціями: від Бродівського РЦЗ – голова Сусла Руслан Іванович, Бродівського ОРВК – Гілевич Марія Василівна, Територіального центру соціального обслуговування – директор Гриневич Марія Петрівна, ГО «Спілка учасників АТО» – Швайка Василь Орестович.   

За час проведення акції Буським місцевим центром надано консультацію 39 учасникам АТО.

До Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 11 учасників АТО, яким розповіли про роботу Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, програму “Соціальна картка учасника АТО”, створену Всеукраїнським Об’єднанням учасників АТО“УКРАЇНЦІ-РАЗОМ”, права та гарантії соціального захисту учасників бойових дій, роз’яснено порядок доступу до безоплатної вторинної правової допомоги.

Sambir ATO3

  • У Турківському бюро правової допомоги спільно з допомогою Турківського районного військового комісаріату, Турківського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представниками «Фонду допомоги малозабезпеченим сім’ям та сім’ям учасників АТО» Турківського району, Управління пенсійного фонду України у Турківському районі та Турківської райдержадміністрації, проведено спільне консультування до Дня учасника АТО. За консультацією звернулися військовослужбовці та члени їх сімей з приводу актуальних питань, що стосуються права соціального захисту та забезпечення учасників бойових дій а також, їхніх прав на реалізацію передбачених законодавством пільг, було роз’яснено їх права та соціальні гарантії, передбачені законодавством України, зокрема, право на доступ до правосуддя та порядок надання разової допомоги інвалідам та ветеранам війни з нагоди дня 5-го травня. Окрім цього, ознайомлено військовослужбовців та членів їх сімей поінформовано про діяльність ГО ГО «УКРАЇНЦІ-РАЗОМ», зокрема, з програмою «Соціальна картка учасника АТО» та порядком участі у цій програмі. На прийомі було 6 учасників АТО.
  • В Старосамбірському бюро правової допомоги проведений круглий стіл з питань захисту прав і законних інтересів військовослужбовців та членів їх сімей. Учасниками заходу були представники Старосамбірського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники Старосамбірського районного центру зайнятості, представник Старосамбірського районного військового комісаріату. Під час круглого столу обговорювались проблемні питання, які виникають при реалізації учасниками АТО своїх прав та інтересів, а саме: контрактна служба і служба на добровільних засадах, оформлення статусу УБД, медичне забезпечення учасників АТО, пільги на користування транспортом  та інші соціальні гарантії. Також учасниками заходу обговорювалась програма “Соціальна картка учасника АТО”, створена Всеукраїнським Об’єднанням учасників АТО «УКРАЇНЦІ- РАЗОМ», та порядок виплати разової грошової допомоги до 5 травня. Представники партнерів, які брали участь у круглому столі отримали інформаційно-довідкові матеріали.
  • В Мостиському бюро правової допомоги проведено спільне консультування двом учасникам АТО. Жителю м. Судова Вишня надано роз’яcнення порядку виписки із житлового будинку, а працівником Судовишнянської міської ради оперативно відреаговано на його скаргу та прийнято відповідне управлінське рішення.

Матері учасника АТО – жительці с. Малнівська Воля надано розяснення та запропоновано оформити спадкування в  судовому порядку, оскільки було пропущено строки прийняття спадщини.

Представникам спілки учасників АТО, які були присутні в бюро, описано порядок виконання рішень про механізми стягнення з державного та місцевого бюджетів, так як зазначене питання є досить актуальним (бюро прийнято 15 письмових звернень про надання адвоката у справах щодо одноразової виплати учасникам АТО).

Sambir ATO

Учасників АТО проінформовано про можливість оформлення соціальної картки учасника АТО.

До Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 3 осіб, щодо порядку прийняття спадщини; звільнення із роботи з підстав не виправдання довіри; порядку реєстрації права власності на гараж.

Участь у спільному консультуванні взяли працівники Стрийського міськрайонного центру зайнятості та ГО «Спілка учасників АТО Стрийщини».

Struy ATO

  • У Бориславському бюро правової допомоги проконсультували 3 осіб з питань пенсійного забезпечення, щодо санаторно-курортного лікування, щодо взяття на облік у центрі зайнятості та виплати допомоги по безробіттю. У заході взяли участь:

Участь у заході взяли: від Дрогобицького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області: начальник відділу обслуговування громадян в м.Бориславі – Чечіль Н.І., начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсій в м.Бориславі – Кацюрина О.П., головний спеціаліст – юрисконсульт юридичного відділу – Адамовський І.М.; від Бориславського міського центру зайнятості: провідний фахівець з профорієнтації – Пазяк І.Я.; від Управління праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради – начальник управління – Цапів І.М.

  • В Дрогобицькому бюро правової допомоги під час спільного консультування звернулося 6 осіб, які отримали консультації та роз’яснення з таких питань: пільги учасникам бойових дій щодо сплати зобов’язань за кредитним договором;порядок надання статусу інваліда війни;порядок отримання одноразової грошової допомоги членам сім’ї загиблого учасника бойових дій;щодо державної реєстрації права власності на виділену земельну ділянку;право учасника бойових дій на дострокове призначення пенсії;щодо умов перебування на обліку осіб, що потребують поліпшення житлових умов та ін.

У заході взяли участь фахівці бюро, а також друзі та партнери: представник Дрогобицького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області, провідний юрисконсульт Дрогобицького міськрайонного центру зайнятості Галина Бейба, координатор Дрогобицького осередку ГО «УКРАЇНЦІ -РАЗОМ» Любов Яцюк, а також представник Дрогобицького округу ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» Федір Середич.

  • У Жидачівському бюро правової допомоги відбулося спільне консультування учасників АТО спільно з представниками Жидачівського районного центру зайнятості, управління пенсійного фонду, управління соціального захисту населення Жидачівської РДА, центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді, ГО «Учасників АТО Жидачівщини», під час якого 12 особам надали юридичні консультації, роз’яснення з питань: земельного, трудового, цивільного законодавства, соціального забезпечення, спадкового права.
  • В Миколаївському бюро правової допомоги заступником начальника відділу державної реєстрації Миколаївської райдержадміністрації, державним реєстратором речових прав на нерухоме майно Андрієм Практикою та державним реєстратором юридичних та фізичних осіб підприємціввідділу державної реєстрації Миколаївської райдержадміністрації Вірою Лукомською проведено спільне консультування для 12 учасників АТО.
  • У Новороздільському бюро правової допомоги відбулося консультування учасників АТО та членів їх сімей  спільно із заступником начальника Новороздільського міського центру зайнятості Ладанівською Оксаною Михайлівною та заступником начальника Управління праці та соціального захисту населення Новороздільської міської ради  Василькович Оленою Зеновіївною. Звернулося 5 осіб –  з них 4 учасники АТО і 1 член сім’ї учасника АТО. Питання, з якими зверталися: про виділення земельної ділянки учасникам АТО, про умови трудового договору, про субсидії, про строки отримання спадщини, про обов’язки батьків щодо дітей.

Також відбулася інформаційна сесія на тему: «Порядок реєстрації громадської організації учасників АТО», під час якої  надали інформацію щодо створення та державної реєстрації громадської організації «Новороздільські учасники АТО».

  • В Сколівському бюро правової допомоги фахівці Віра Андрейків та Христина Климух, заступник начальника відділу надання соціальних послуг Сколівського районного центру зайнятості Лідія Дидів, начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсії Сколівського району Стрийського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області Драга Оксана, провідний фахівець відділу з соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталя Станович, фахівець відділу з соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дмитро Бажан.

На консультацію звернулося 5 осіб з питаннями: додаткова неоплачувана відпустка для працівника-інваліда, порядок розірвання шлюбу органами ДРАЦС, отримання земельної ділянки учасником АТО, доступ до державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отримання житла учасником АТО. Усім заявникам надали вичерпні відповіді згідно з чинним законодавством.

  • в Трускавецькому  бюро правової допомоги відбулося консультування учасників АТО спільно  із працівниками Трускавецького міського центру зайнятості та Управління Пенсійного Фонду у місті Трускавці, під час якого звернулося  4 осіб, які отримали консультації щодо працевлаштування, отримання пенсійного забезпечення.

Всього до Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось  50 осіб.


Struy ATO2


Загалом на Львівщині отримали у цей день консультації 128 учасників АТО.

 

Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області щиро дякує усім, хто взяв активну участь у правопросвітницькому заході «День учасника АТО» на Львівщині та особистим вкладом долучився до надання допомоги тим людям, які у важкий час стоять на захисті державних кордонів, європейських цінностей та української ідентичності !