назад
16.01.17

Підсумки роботи бюро правової допомоги

Ivanivske buiroУчасть фахівців бюро в житті громади – запорука успішного розвитку системи БПД

З дня відкриття бюро правової допомоги минуло не так багато часу, але вони вже заслужено стали закладами активного поширення правової інформації та доступу до юридичних послуг і консультацій усіх верств населення. Це сталося завдяки колосальній роботі, яку проводять наші фахівці. Тому популярність цих правових закладів зміцнюється, а кількість клієнтів – як постійних, так і нових – зростає: протягом грудня 2016 року до бюро звернулося 1 тис. 40 громадян; видано 24 доручення адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Всеукраїнський тиждень права

В останній місяць року традиційно проходить Всеукраїнський тиждень права. Не залишилися в стороні й фахівці бюро правової допомоги Херсонщини, які організували та провели чимало  правопросвітницьких заходів у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах. Причому і тематика, і формат були різноплановими – від звичайних лекцій «Права людини і громадянина», «Історія права», «Права дитини» та уроків спілкування «Закон і право для всіх єдині» до юридичних діалогів та правових вікторин, інтелектуально-правових рингів та інтерактивних ігор.

1
2 3

4
5 6

Варто зазначити, що фахівці бюро займаються не лише правопросвітницькою діяльністю, але й виховною. Урок на тему «Проблеми насилля та жорстокості неповнолітніх» – тому підтвердження. Не забувають вони і про дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей з малозабезпечених, багатодітних та неблагополучних сімей, котрі найбільше потребують від нас доброго слова, уваги, турботи та милосердя. Працівники Олешківського бюро правової допомоги відвідали Цюрупинську спеціальну загальноосвітню школу, де як раз перебувають такі діти.

День відкритих дверей

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права бюро правової допомоги відчинили свої двері.7 Так, працівники Верхньорогачицького бюро правової допомоги провели День відкритих дверей для учнів 9-11 класів Верхньорогачицької, Первомаївської та Чистопільської шкіл.

8По закінченні заходу всі рушили до Верхньорогачицького районного суду, де проходило судове засідання. До речі, будівля суду та її оснащення – одні з найкращих у Херсонській області.

А Генічеське бюро зустріло учнів Щасливцівської загальноосвітньої школи, які мали змогу дізнатися про систему БПД,  реформування органів юстиції та поділитися своїми планами щодо вибору професії.

9

Треба сказати, що крім навчальних закладів, в рамках проведення Всеукраїнського тижня права наші колеги охопили правопросвітницькою діяльністю різноманітні установи: районні центри зайнятості, районні військомати, громадські об´єднання, комунальні установи, навіть центри кримінально-виконавчої інспекції. Упродовж грудня працівниками всіх без виключення бюро були проведені робочі зустрічі, зустрічі за круглим столом, дискусії, семінари тощо. Наші колеги вирішували питання захисту прав учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб.10

Загалом протягом грудня було проведено 57 правопросвітницьких заходів.

Тісна співпраця з громадою дає свої плоди 

Тісна співпраця з громадою, органами місцевого самоврядування забезпечила доступ до системи БПД та надала можливість кожній особі поновити або захистити своє порушене право. Саме тому наших колег можна побачити і на сесіях селищних та районних рад, де обговорюються, наприклад, питання створення пунктів мобільного консультування, і на комісіях відділів соцзахисту щодо надання субсидій населенню, адресної допомоги переселенцям та матеріальної допомоги малозабезпеченим сім´ям, і під час робочих зустрічей з керівниками районних відділень поліції, кримінально-виконавчої інспекції та державної виконавчої служби ГТУЮ.     

11 12

З центрами зайнятості взагалі налагоджена тісна взаємодія –  підписуються меморандуми про співпрацю, постійною є участь в інформаційних семінарах, консультуваннях, тренінгах.  

13

14 15

Мобільні пункти консультування та виїзні прийоми громадян вже не є чимось незвичним для представників громади. Так, під час роботи мобільних пунктів консультування наші колеги надають16 змістовні та обґрунтовані консультації всім бажаючим, навіть з числа осіб, що перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції. Наприклад, у Скадовському РВ КВІ засуджених цікавили питання щодо встановлення права власності на нерухоме майно, порядок отримання паспорту громадянина України у разі його втрати, визначення місця проживання дитини, у разі розірвання шлюбу подружжям тощо.

А під час виїзних прийомів громадян правову допомогу отримують навіть ті, хто не може самостійно пересуватися, як це сталося з мешканцем села Посад-Покровське. Тож випадки, коли хворих людей наші колеги відвідують дома, вже не є поодинокими: у грудні працівники Нижньосірогозького бюро правової допомоги завітали до інвалідів спілки «Оберіг», щоб поговорити про правовий та соціальний захист, зокрема людей, обмежених у пересуванні

Мешканці маленьких сіл, таких як Садово або Дар’ївка Білозерського району, аби отримати правову допомогу, вже не виїжджають за межі свого населеного пункту – там організовано мобільний соціальний офіс для прийому громадян.

17 18

19Для військовослужбовців ЗСУ, які несуть службу на території смт Іванівка, також був організований виїзний прийом, під час якого бійці дізналися про отримання правової допомоги учасниками бойових дій, захист їх соціальних гарантій та пільг, а також спільно визначили коло практичних питань, з якими найчастіше звертаються учасники бойових дій.20

Працівники Високопільського бюро здійснили спільний виїзний прийом з працівниками поліції в с. Тополине та с. Князівка.

Цікавою виявилася благодійна акція «Новорічні дива» у м. Генічеську, під час якої учасники АТО привітали з новорічними святами ветеранів вітчизняної війни, які не мають рідних, та спілкувалися з працівниками Генічеського бюро правової допомоги. Одним із головних питань залишається отримання земельних ділянок.

Вуличне інформування                         21

Ця форма роботи проводиться постійно, тому абсолютно не дивує місцеве населення, як це було на
початку. Навпаки, мешканці відкриті та щирі під час отримання корисної інформації.

До слова, у грудні було проведено 26 вуличних інформувань.

22
23 24 25

Авторитет новостворених бюро зростає

27Новостворені бюро стають все більш популярними у своїх громадах. Про це свідчать запрошення на всілякі заходи. Так, на організований Меджлісом кримськотатарського народу круглий стіл «Права і безпека людини в кризових і надзвичайних ситуаціях» були запрошені й працівники Генічеського бюро правової допомоги. Головними гостями заходу стали експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер та радник Міністра закордонних справ по звільненню політв’язнів Геннадій Афанас’єв.   28

Під час обговорення важливих питань виступив начальник Генічеського бюро Володимир Бондар, який розповів про основні завдання та функції бюро, про роботу, яка проводиться в районі та про проблемні питання, які необхідно вирішувати разом.

Тож будемо сподіватися, що активна участь фахівців бюро правової допомоги в житті селищних і районних рад, вирішення спільних проблем, співпраця та порозуміння, які вже досягнуті, принесуть вагомі плоди та стануть запорукою успішного розвитку системи БПД на Херсонщині.