назад

Підсумки роботи Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області за 2017-й рік: цифри та факти

PRK28 лютого відбулася прес-конференція за участі начальника ГТУЮ у Житомирській області Олександра Грабара, першого заступника начальника ГТУЮ Ірини Волошиної, заступника начальника ГТУЮ з питань державної реєстрації – начальника Управління державної реєстрації ГТУЮ Валентина Залізнюка, заступника начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальника Управління державної виконавчої служби ГТУЮ Петра Данилишина, директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександра Гербеди.

Під час зустрічі з місцевими ЗМІ прозвітували про роботу, виконану у 2017 році, обговорили зміни та їх позитивні наслідки, новації у сфері посилення відповідальності за несплату аліментів, зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
За словами Олександра Грабара команда юстиції продовжує втілювати в життя пілотні проекти та ініціативи, розпочаті Міністерством юстиції України. Наймасштабніший з них – право просвітницький «Я маю право!». Про його вагоме значення свідчить і той факт, що нинішній рік Президент оголосив роком реалізації проекту. У рамках реалізації правопросвітницького проекту людям надається необхідна інформація про їхні права та захист, працював обласний антирейдерський штаб, мобільні точки доступу (для надання правової допомоги жителям області) у складі працівників юстиції та установ системи безоплатної правової допомоги.

PRK3
Окремо Олександр Грабар зупинився на тому, що 6 лютого набув чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Запроваджено нові засоби примусового виконання рішень, відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Закон спрощує порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Боржника позбавляють права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України. Так само запроваджується тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання.
Впроваджено новий вид адміністративного стягнення у виді соціальних робіт, які полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час оплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначатимуть органи місцевого самоврядування.

– Відкрито доступ до Єдиного реєстру боржників аліментів. Інформація щодо кожного без винятку неплатника аліментів, в адресу якого відкрито судове провадження по несплаті аліментів більше 3 місяців, потрапляє до цього реєстру. У цьому реєстрі вже понад 75 тисяч електронних записів за такими боржниками, – наголосив Олександр Грабар.

PRK4
– З 5 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно яких розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, внутрішньо переміщенні особи; особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; учасники бойових дій та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Кількість звернень громадян значно зросла з 10417 зверненнь у 2016 до більше ніж 23 000 звернень у 2017 році, у зв’язку з розширенням категорій суб’єктів отримання безоплатної вторинної правової допомоги та відкриття 19 бюро правової допомоги з 01 вересня 2016, – розповів Олександр Гербеда.
У 2017-у році майже 7 000 громадян скористалися послугами безоплатного адвоката у кримінальних, цивільних та адміністративних справах. За результатами роботи адвокатів системи БВПД Житомирської області по кримінальним справам здобуто 4 виправдовувальних вироки, 35 випадків обрання більш м’якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою, 76 випадків призначення найменш суворого з передбачених відповідною статтею покарань або більш м’якого покарання ніж передбачено законом, 191 випадок звільнення від відбування покарань з випробувальним терміном, 212 призначення мінімального строку покарань.
Протягом 2017 року клієнти місцевих центрів та бюро правової допомоги частіше зверталися з наступних питань: соціального забезпечення 3628 (16%), сімейного 3476 (15%), спадкового 2308 (10%), земельного 2038 (9%), з інших питань 6012 (26%), з питань виконання судових рішень 1323 (6%), трудового 1053 (5%), житлового 1012 (4%), адміністративного 917 (4%), договірного 874 (4%),та з неправових питань 478 (2%) від загальної кількості.
За результатами конкурсу 37 адвокатів Житомирщини отримали можливість долучитися до співпраці з системою БПД.
Також Олександр Гербеда окреслив пріоритетні напрямки роботи на 2018 рік.

PRK1

{module РЦ}