назад

Підсумки року: фахівці системи БПД Полтавщини звітують про проведену роботу

DSC 1472

 21 грудня 2017 року відбулася нарада керівного складу системи БПД в Полтавській області з метою проаналізувати роботу системи БПД Полтавщини у 2017 році, порівняти роботу місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, розкрити першочергові завдання діяльності системи БПД у 2018 році з урахуванням нових ініціатив Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Модератором заходу виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий. Він відзначив, що за короткий період система БПД стала помітним фактором організації надання правової допомоги громадянам та проведення правопросвітницької роботи.DSC 1468

Учасників наради також привітали начальник та перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко та Дар’я Бриндак та директор асоціації органів місцевого самоврядування Полтавщини Володимир Микійчук.

«Нині всі цивілізовані країни світу мають систему безоплатної правової допомоги. Тож, Міністерство юстиції України, вивчивши досвід цих країн, запровадило такий інститут і в нашій державі. Сьогодні – це не міф, а реальність, і наші громадяни вже мають можливість отримати безоплатну правову допомогу», – зазначив Олег Тимченко.DSC 1532

Володимир Микійчук відзначив тісну співпрацю органів місцевого самоврядування Полтавщини та фахівців системи БПД області, що здійснюється не лише у вигляді фахової правової допомоги, як окремим клієнтам, так і територіальним громад в цілому. Він також поінформував про тісну співпрацю і напрями спільних правопросвітницьких заходів, роботу щодо прийняття Програм правової освіти.

«Свідченням підтримки ініціатив представників системи безоплатної правової допомоги стали прийняття Програм правової освіти та виділення фінансування на реалізацію основних заходів, що сприятиме підвищенню рівня правової освіти мешканців територіальних громад області», – додав він.DSC 1491

Вже традиційно, за результатами роботи, кращих працівників системи БПД області нагородили подяками.DSC 1513

«Станом на 19 грудня 2017 року адвокатам системи надано понад 5600 доручень для захисту громадян у кримінальному процесі. До місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулося понад 28 тисяч мешканців області, майже 3 тисячам з них адвокатами та працівниками системи надано вторинну безоплатну правову допомогу», – повідомив Олександр Черчатий.

За його словами, на Полтавщині діє обласна, 3 міських, 25 районних і 31 селищна, сільська програма правової освіти населення, що сприяє пожвавленню право освітньої діяльності.

Так, лише в рамках обласної програми проведено 9 кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», активізовано роботу Міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення, проводяться семінари для юрисконсультів органів влади,круглі столи тощо; забезпечено проведення навчальних заходів з питань євроінтеграції, децентралізації та розвитку БПД у обласному ЦППК; організовано наукові дослідження з питань зарубіжного досвіду надання безоплатної правової допомоги, здійснено публікації матеріалів, проведено Першу та Другу Всеукраїнські науково-практичну конференції на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти»; розроблено та опубліковано наукові, інформаційні та методичні матеріали

         На виконання доручення Міністра юстиції організовано роз’яснювальну роботу з питань дотримання законодавства в аграрній сфері – проведено 62 заходи, якими охоплено понад 1100 громадян, 780 громадян отримали консультації.

 «Мін’юстом запроваджено загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який взято під патронат Президента України. Реалізуючи даний проект, ми маємо за мету сприяти підвищенню рівня правової свідомості громадян та механізму захисту їх прав. Тож діючи в цьому напрямку, ми тісно співпрацюємо з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області», – додала Дар’я Бриндак.DSC 1495

Учасники наради також обговорили питання організації подальшої співпраці суб’єктів надання правових послуг (правозахисні громадські організацій, представництва міжнародних фондів, органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування) з метою захисту індивідуальних прав представників громади.

         Серед найбільш актуальних напрямів роботи відзначено поглиблення співпраці з Асоціацією ОМС Полтавської області, методичне та організаційне забезпечення навчання юристів органів влади та навчання депутатів місцевих рад, поглиблений моніторинг правових потреб територіальних громад, поступовий перехід від моделі залучення адвокатів ex officio до моделі офісів громадського захисту.

         Фахівці системи БПД області також поділилися позитивними напрацюваннями з колегами щодо проведення роботи у напрямі надання правової допомоги, роботи мобільних та дистанційних пунктів, здійснення правопросвітництва, діяльності спрямованої на правове інформування жителів області.DSC 1560

Нагадуємо, у випадку порушення Ваших прав Ви можете звертатися за консультацією та за захистом своїх порушених прав до фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавської області.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.