назад

Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні

{module zeml_1}

У серпні місяці на території Миколаївської області стартував проект Світового банку та Європейського Союзу «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». До пілотних областей з реалізації проекту увійшли Львівська, Київська та Миколаївська області.

Під час прес-конференції щодо реалізації проекту Світового банку у Миколаївській області директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша розповіла наступне:

– головною метою заходів Програми на пілотних територіях є підвищення можливості місцевих громад – щодо використання належних їм земельних ресурсів, а власників сільськогосподарських земель – щодо захисту прав власності на землю. Її планується досягти через упорядкування всієї інформації та даних щодо земельних відносин на території пілотних громад, забезпечення вільного доступу до цих даних, а також проведення безоплатних правових консультацій.

До кінця 2018 року роботи в рамках проекту вестимуться на території лише 2-х сільських рад у Снігурівському районі, які увійшли до складу Широківської ОТГ. Надалі буде обрано ще до 50 пілотних ОТГ та сільрад регіону, на території яких у 2019 – 2022 роках, за розробленою у 2018 році методикою, відбуватиметься аналогічна робота.IMG 2335

Директор Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Олег Антонець розповів про очікування від реалізації проекту:

– Перш за все – це посилення правової спроможності громадян, це формування карти правових потреб, як Широківської ОТГ, так і всього Снігурівського району. Усунення недоліків із реєстрацією земельних ділянок, власне їх будемо вносити до державного земельного кадастру, державного реєстру. Наша мета – донести людям про їх права у сфері земельних відносин.

Наталя розповіла яким чином фахівці системи безоплатної правової допомоги сприятимуть у реалізації правового напрямку даного проекту – починаючи з 18 вересня і до кінця жовтня у Снігурівському районі відбуватимуться безоплатні консультації для громадян із земельних питань. Загалом їх заплановано 18. Надання консультацій буде відбуватися у приміщеннях сільських рад згідно затвердженого графіку. Під час консультування серед громадян будуть розповсюджуватися буклети, плакати, інші інформаційні матеріали з земельного законодавства.

Організація виїздів фахівців місцевих центрів з надання БВПД до сільських населених пунктів для надання правових консультацій у сфері земельних правовідносин, проведення правопросвітницьких заходів, розповсюдження буклетів та плакатів мають допомогти жителям сільської місцевості, землевласникам та користувачам, а також іншим групам людей, пов’язаним зі сферою земельних правовідносин, розібратися у правових питаннях, за потреби – отримати фахову юридичну пораду.

Вже 18 вересня консультації та роз’яснення з земельних питань отримають жителі села Червона Долина та Новопетрівка. Усі консультації безкоштовні.

За результатами наданих консультацій будуть сформовані типові правові проблеми громадян, напрацьовані успішні кейси їх вирішення. За результатами цієї роботи в рамках проекту буде надана підтримка вдосконалення нормативно-правової бази у сфері земельних відносин.