назад
14.12.18

Підведення підсумків діяльності центрів безоплатної вторинної правової допомоги міста Києва за 2018 рік

Present13 грудня у колонній залі Київської міської державної адміністрації відбулось урочисте підведення підсумків діяльності центрів безоплатної вторинної правової допомоги міста Києва за 2018 рік, що приурочене до Всеукраїнського тижня права. Під час заходу керівники центрів  представили для партнерів системи здобутки та напрацювання за рік який минає, оскільки довіра та партнерство є одними із основоположних принципів діяльності системи безоплатної правової допомоги.

Так, захід було відкрито Першим заступником директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксаною Василякою, яка подякувала всім за активну учать у розбудові правової держави та за роботу кожного у напрямку підвищення правової свідомості та обізнаності громадян, а також розповіла про ініціативи Координаційного центру та перспективи подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги.

IMG 166566f318f677ebb8d548426b7a6dff V

В продовження, виступив в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві – Михайло Харін, який поділився з учасникам заходу новиною, яка є вагомою для всього громадянського та правничого суспільства, а саме: відкриття на загал довідково-інформаційної платформи «WikiLegalAid», яка утворена Координаційним центром з надання правової допомоги у 2016 році, а над її створенням працювали понад 600 фахівців системи надання безоплатної правової допомоги з різних регіонів України та спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення.

IMG 543240dcdffc7365372129d791286a13 V

Директори Київських місцевих центрів виступили для партнерів з презентаціями здобутків кожного із центрів. Леся Бурчак, яка є директором Першого київського місцевого центру, розповіла про виклики та перспективи в системі безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, оскільки система є динамічною у своєму розвитку, інноваційною та прагне постійного удосконалення діяльності.

 Директор Другого київського місцевого центру – Богдан Кушнір розповів про діяльність центрів з досягнення місії системи, а саме про заходи проведені задля посилення правових можливостей і правової спроможності соціально вразливих груп та спільнот. Доповнив його виступ директор Третього київського місцевого центру – Юрій Рудих, котрий акцентував увагу на новітніх ініціативах системи щодо протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, а саме у запровадженні  інституту «Сімейних радників», аже саме на базі Третього київського місцевого центру цей проект розпочав своє існування, після чого був поширений на інші регіони та вже демонструє свою ефективність. Завершив виступ директорів керівник Четвертого Київського МЦ – Сергій Бреус, розповівши про особливості доступу людей з інвалідністю до безоплатної правової допомоги у місті Києві, про  теперішній стан та перспективи розвитку.

IMG 8158111e347bd00d5028ba9e2cf8cdde V

З промовою про успішну співпрацю з системою безоплатної правової допомоги в частині запобігання насильству в сімї та булінгу в навчальних закладах виступив Сіргій Безпальчук, т.в.о. начальника відділу зав’язків з громадськістю Національної поліції України, розповівши про запровадження проекту «Шкільний офіцер поліції», який направлений на роботу з дітьми задля виховання в них поваги до закону. Представник Департаменту освіти і науки КМДА підтвердив актуальність проблеми булінгу, зазначивши, що в місті Києві понад 500 шкіл, і робота з підростаючим поколінням щодо виховання в них взаємоповаги, правової культури, дуже важлива, також відзначивши успішність співпраці як з системою безоплатної правової допомоги, що постійно проводить правоосвітні заходи, так і з Національною поліцією України, підкресливши інноваційність та доцільність взаємодії загалом, так і проекту «Шкільний офіцер поліції» зокрема. Єрьоменко Галина повідомила про успіхи співпраці з Центрами в частині медіації, зазначивши, що цей шлях – досудове вирішення спорів – має розвиватись як важливий обом сторонам при обслуговуванні клієнтів Центрів щодо правової допомоги, яка їм надається. Адже саме медіація здатна задовільнити і сторони конфлікту, що вирішується, і дозволити Центрам надавати вторинну правову допомогу вже в тих випадках, де домовленості досягнути неможливо і залишається лише судовий розгляд. Яна Баранова подякувала за співпрацю Першому центру за допомогу у наданні безоплатної правової допомоги засудженим, зазначивши, що здебільшого, окрім системи БПД їм немає на кого розраховувати, залишаючись наодинці зі своїми правовими проблемами. Чисельні представники столичних вищих навчальних закладів говорили про важливість правопросвітницької роботи серед молоді, про велику роль юридичних клінік при ВНЗ і як місця, де можливо отримати первинну правову допомогу, і як місця, де отримують практичну підготовку майбутні правники, зазначаючи успішну співпрацю з цього приводу з Місцевими центрами, де проходять практику студенти, подякувавши за можливість співпрацювати в перенаправленні клієнтів, яким необхідна вторинна правова допомога. Особливо приємно було, коли з доповіддю та подякою виступили самі студенти.

IMG 20181213 150944

Ми цінуємо довіру наших партнерів, люди звертаються по допомогу до тих, кому вони довіряють, а суспільна довіра є необхідною умовою для розвитку системи безоплатної правової допомоги. В свою чергу, якість послуг, що їх ми надаємо, залежить від рівня взаємної довіри, на якій ґрунтується наше партнерство з громадами, адвокатами, громадськими організаціями – була висловлена щира подяка кожному із партнерів, хто долучений до розвитку системи безоплатної правової допомоги та нагороджено грамотами від Київських місцевих центрів тих, хто разом з нами формує нове, правосвідоме суспільство та правову державу, де право на захист мають усі верстви населення.