назад
13.02.17

Підвищення правової спроможності територіальних громад Котелевщини

06022017naradavgolovyRDA

06 лютого 2017 року начальник Котелевського бюро правової допомоги Ольга Саєнко взяла участь в апаратній нараді Котелевської райдержадміністрації. На нараді були присутні заступник голови районної ради, селищний та сільські голови, керівники підприємств, установ, організацій, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації та представник ЗМІ. На порядку денному розглядалося питання «Про правову спроможність територіальних громад району», з якого доповідала начальник Котелевського бюро правової допомоги.

Під час своєї доповіді Ольга Саєнко звернула увагу присутніх на досить важливу проблему – низьку юридичну обізнаність працівників органів місцевого самоврядування, адже в районі в жодній сільській раді відсутні посади юрисконсультів. Також вона зазначила про необхідність набуття знань та навиків в правовому полі керівництвом територіальних громад при виконанні ними своїх повноважень, висвітлила практичні недоопрацювання сільських рад з питань надання правової допомоги громадянам. Також під час наради було запропоновано шляхи вирішення даної проблеми, зокрема – розроблення графіків роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги в сільських радах Котелевського району на 2017 рік, налагодження співпраці в питанні консультування через скайп-зв’язок.  Фахівці бюро висловили пропозицію щодо  проведення за необхідності щоквартальних семінарів з роз’яснення норм чинного законодавства для посадових осіб органів місцевого самоврядування, забезпечення методичним супроводом правової роботи сільських рад з питань захисту прав громадян. За результатами розгляду питання керівникам структурних підрозділів дані відповідні доручення.

07 лютого 2017 року начальник Котелевського бюро правової допомоги  Ольга  Саєнко презентувала роботу бюро на сесії Ковалевської сільської ради. Депутатів територіальної громади проінформовано про діяльність та основні завдання відділу, контактні дані установи, порядок надання громадянам безоплатної первинної та забезпечення вторинної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на таку допомогу. Керівник бюро висловила сподівання щодо співпраці із всіма організаціями, які знаходяться на території сільської ради незалежно від форми власності для забезпечення юридичною допомогою мешканців сіл даної громади.07022017sesiyaKovalevskoyisilskoyirady

З сільським головою Лесею Поздняковою обговорили питання щодо підписання Меморандуму про співпрацю та вирішено питання роботи дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги  в Ковалевській сільській раді та надали методичну допомогу у вигляді інформаційних матеріалів щодо роботи Котелевського бюро правової роботи.

06 лютого Ольга Саєнко провела семінар з посадовими особами органів місцевого самоврядування Котелевського району на тему: «Організація роботи громадських приймалень з надання безоплатної правової допомоги». В ході заходу присутні мали можливість ознайомитися з відео-презентацією щодо роботи громадських приймалень з надання безоплатної правової допомоги, яких в районі налічується 11. Головам сільських та селищної ради наголосили на виконанні повноважень згідно статті 38-1 Закону України «Про органи місцевого самоврядування в Україні». Також під час семінару фахівець бюро роз”яснила порядок надання відповідей на письмові звернення громадян про надання правової послуги, переваги співпраці з Бюро тощо.  06022017seminarsektorzpytanprobatsii

06 лютого в приміщенні Котелевського бюро правової допомоги особам, які перебувають на обліку в Котелевському районному секторі з питань пробації розповіли про систему безоплатної правової допомоги. Присутніх ознайомлено з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу».06022017seminarsektorzpytanprobatsii

В ході заходу також було роз’яснено порядок надання безоплатної первинної правової допомоги, строки розгляду звернення та категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Також Ольга Саєнко розповіла про результати роботи відділу, категорії питань, з якими звертаються громадяни та про надання доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

06022017seminarsektorzpytanprobatsii 2

         По закінченні семінарів всім присутнім надано інформаційні матеріали. Також відвідувачі мали можливість отримали відповіді згідно чинного законодавства щодо питань, які їх цікавили.

Нагадуюємо, що Котелевське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Котельва, вул. Жовтнева, 235, тел. (05350) 22-9-12.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.