назад

Підвищити правову свідомість краян мають на меті правопросвітницькі заходи та консультування громадян

hospi 2   Фахівці системи БПД на Закарпатті продовжують роботу з підвищення правової свідомості громадян та подолання правового нігілізму у державі. З цією метою працівники центрів та бюро правової допомоги проводять правопросвітницькі заходи, консультування громадян, виїзні прийоми, вуличне інформування тощо.

    Зокрема, 17 січня директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марія Рішко та заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Іван Голубка провели прийом громадян у дистанційному пункті доступу до БПД на базі Обласного госпіталю ветеранів війни. На прийом звернулося 5 громадян, які отримали правові консультації та роз’яснення з порушених питань.

hospi 1
    Фахівці також поінформували присутніх про реалізацію Всеукраїнського просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та поширили буклети з актуальних питань: «Не знаєш, як вирішити спір?», «Забирають бізнес? Відбирають майно?», а також щодо безоплатної передачі земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності, встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, умов призначення і виплат допомоги при народженні дитини, прийняття спадщини, позбавлення батьківських прав, стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, встановлення факту родинних відносин, поновлення на роботі незаконно звільненого працівника тощо.
    Також, у рамках заходу, М. Давиденко поінформував присутніх, що 17 грудня 2017 року були внесені зміни до ч.1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме: передбачено нову категорію осіб, які мають право на БВПД – це особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.
    16 січня, в рамках семінару із загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці в Ужгородському районному центрі зайнятості, начальник Чопського бюро правової допомоги Ужгородського місцевого центру з надання БВПД – Марія Бецко провела правопросвітницький захід, спрямований на запобігання безробіттю.
    Під час семінару фахівець бюро поінформувала учасників заходу про основні принципи діяльності Чопського бюро правової допомоги та надала відповіді й роз’яснення на їхні запитання щодо можливості отримання адвоката за рахунок держави. Також М.Бецко роздала присутнім інформаційні буклети, що стосуються надання правової допомоги з найактуальніших питань.
    Цього ж дня начальник Чопського бюро правової допомоги Марія Бецко провела прийом у дистанційному пункті доступу на базі Ужгородського районного центру зайнятості в м. Ужгород. На прийом звернулось п’ятеро осіб, які потребували правових консультацій з питань трудового, земельного законодавства, щодо порядку визнання договору купівлі-продажу недійсним тощо. Всім було надано фахові консультації з порушених питань згідно чинного законодавства.

hust 1
    16-17 січня, відповідно до меморандуму про співпрацю між Хустським МЦ та Карпатським коледжем «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», фахівці місцевого центру та студенти коледжу проводили вуличні інформування в м. Хуст. Під час заходу працівники центру інформували місцевих мешканців та перехожих куди можна звертатися за безоплатною правовою підтримкою, хто має право на БВПД, про реалізацію просвітницького проекту «Я маю право!» та роздавали буклети консультативного характеру з різних правових питань. Інформування громадян проходило в центрі міста, на зупинках громадського транспорту та автовокзалі. Також у маршрутних автобусах, зі згоди перевізників, було розміщено інформаційні матеріали про Хустський місцевий центр.

hust 2

    За правовою безоплатною допомогою звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті за адресами:

    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Закарпатській області, м. Ужгород, вул. Загорська, 51, моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75 067-313-66-72, тел./факс: (0312)-64-32-50, ел.адреса: office.zakarpattya@legalaid.gov.ua

    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД, м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30, моб.тел.: 095-831-15-74, ел. пошта: mukacheve.zakarpattya@legalaid.gov.ua

  Ужгородський місцевий центр з надання БВПД, м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03, ел. пошта: uzhhorod1.zakarpattya@legalaid.gov.ua

 Хустський місцевий центр з надання БВПД, м. Хуст, вул. І.Франка, 6, тел.: (03142) 5-18-01, ел. пошта: hust.zakarpattya@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103
(цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)