назад
12.10.18

Пільги для учасників АТО у медичній сфері

ATO medyc

Захисники мирного життя, які служили на Сході України і брали участь в Антитерористичній операції, мають право претендувати на пільги від держави у різних сферах соціального забезпечення, зокрема й у медичній. Відповідно до законодавства АТОвці можуть безкоштовно проходити лікування, протезування зубів, отримувати ліки й оздоровлюватися у спеціалізованих закладах.

Дільничний лікар зобов’язаний роз’яснити кожному бійцю інформацію про те, де та яким чином можна отримати пільги. Окрім того, у всіх лікарнях має бути особа, відповідальна за медобслуговування учасників АТО.

Військовослужбовці, які отримали поранення під час бойових дій мають право на безкоштовне медичне лікування та обслуговування. Законом передбачено, що після закінчення основного курсу лікування ветерани антитерористичної операції можуть пройти безкоштовний оздоровчий і профілактичний курс в санаторії. Якщо пільговик відмовляється від оздоровчого лікування в санаторії, він може отримати грошову компенсацію. Для цього потрібно звернутися до Управління соціального захисту і написати заяву. Учасники АТО, які отримали інвалідність внаслідок антитерористичної операції в Донбасі, мають право отримати протези для подальшої повноцінної соціалізації. Оплата протезування здійснюється урядом щорічно, але операції проводяться в порядку черги.

При оформленні на лікування в умовах стаціонару учасник АТО, за бажанням, може претендувати на палату для пільгових категорій. Як правило, така палата є одно- чи двомісною, там може бути телевізор та холодильник. Обстежують бійців безкоштовно, але лише за умови, що в закладі наявне необхідне обладнання. Магнітно-резонансна чи комп’ютерна томографія є безкоштовною лише за направленням лікаря і погодженням керівника медичного закладу і закладу, де є МРТ. При стаціонарному лікуванні учасник АТО може отримати ліки безкоштовно за наявності коштів із цільових програм і лише в межах переліку, затвердженого Кабміном.

Перелік усіх пільг у сфері медичного обслуговування для учасників АТО:

  • Безкоштовне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів. Отримати їх можна лише у державних та комунальних медичних закладах. Для безоплатного отримання лікарських засобів необхідно звернутись до державної аптеки, закріпленої за відповідним медичним закладом, лікар якого надав рецепт, за місцем проживання особи, та пред’явити посвідчення УБД та рецепт лікаря. Якщо особа обслуговується у відомчому медичному закладі, то отримати ліки можна в аптеках, закріплених за таким закладом.
  • Першочергове безкоштовне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів). Щоб скористатися цією пільгою, необхідно в державному закладі охорони здоров’я пред’явити посвідчення УБД.
  • Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація – здійснюється незалежно від форми власності (державних чи приватних).
  • Щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів.
  • Користування при виході на чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи.
  • Безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Учасники бойових дій мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування, путівки до якого придбані за рахунок коштів державного бюджету. Для забезпечення безоплатним санаторно-курортним лікуванням необхідно звернутися до Управління соціального захисту населення за місцем реєстрації з заявою, медичною довідкою, паспортом, копією посвідчення учасника бойових дій чи інваліда війни та документом, що підтверджує залучення до виконання завдань.

Якщо ви є учасником АТО, проте у медичному закладі вам відмовили у наданні пільг, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги для захисту своїх прав та гарантій.

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106