назад

Пільги та гарантії для осіб з інвалідністю

254-1Позачергове обслуговування та безоплатний проїзд. Які ще соціальні гарантії та пільги мають особи з інвалідністю? Про це 6 грудня 2018 року дізнались особи з інвалідністю Хотинського району під час правопросвітницького заходу на базі Хотинської районної філії Чернівецького обласного центру зайнятості.

Які права мають особи з інвалідністю та якими законами потрібно користуватися для більшої обізнаності щодо своїх прав і соціальних пільг. Про це розпитували присутні. Головний спеціаліст Хотинського бюро правової допомоги Аліса Петрашишена відповіла на запитання, а також детально ознайомила з пільгами та гарантіями, які надаються особам з інвалідністю:

Позачергове обслуговування осіб з інвалідністю
Особи з інвалідністю I та II груп мають право на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності й підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню. Причому інформація про право на позачергове обслуговування має бути розташована на видному місці.

Безоплатний проїзд осіб з інвалідністю
Особи з інвалідністю I та II груп, дитина з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дитину-інваліда (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі).

Особи з інвалідністю, дитина з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю або дитину з інвалідністю), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

Пільгове перевезення осіб з інвалідністю здійснюють усі підприємства транспорту, незалежно від форми власності та підпорядкування. Звуження змісту й обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається.

Соціально-побутове та медичне забезпечення осіб з інвалідністю
Матеріальне, соціально-побутове і медичне забезпечення осіб з інвалідністю здійснюється у вигляді грошових виплат (пенсій, допомоги, одноразових виплат), забезпечення медикаментами, технічними й іншими засобами, включаючи друковані видання зі спеціальним шрифтом, звукопідсилюючу апаратуру та аналізатори, а також шляхом надання послуг із медичної, соціальної, трудової і професійної реабілітації, побутового та торговельного обслуговування. Види необхідної матеріальної, соціально-побутової і медичної допомоги особам з інвалідністю визначаються органами медико-соціальної експертизи в індивідуальній програмі реабілітації. Допомога надається за рахунок коштів фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Особа з інвалідністю, яка не одержує пенсію та постійно проживає на території України, має право на державну соціальну допомогу. Державна соціальна допомога на догляд призначається:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призначено пенсії по інвалідності;
  • особам з інвалідністю I групи;
  • особам з інвалідністю II групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;
  • особам з інвалідністю III групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду.

Послуги, що надаються особам з інвалідністю безоплатно або на пільгових умовах
Особам з інвалідністю, зокрема й дітям, надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення, а також автомобілі, крісла колісні з електроприводом – за наявності відповідного медичного висновку. Особи з інвалідністю I та II груп мають право на позачергове і пільгове встановлення квартирних телефонів за рахунок видатків, що здійснюються з місцевих бюджетів і враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів. Порядок і умови встановлення телефонів особам з інвалідністю визначаються Кабінетом Міністрів України з урахуванням пропозицій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю. Особам з інвалідністю I, II груп і сім’ям, у складі яких двоє або більше осіб з інвалідністю, оплата послуг електрозв’язку за місцеві розмови зі стаціонарних телефонів із почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості встановлюється тільки за їх згодою. Особам з інвалідністю I, II груп по зору надається право безплатного користування радіотрансляційною точкою. Особам з інвалідністю по слуху надаються послуги із сурдоперекладу та сурдотехніка. Дітям з інвалідністю та дітям із вадами розумового або фізичного розвитку надається безоплатна спеціалізована медична, дефектологічна і психологічна допомога та здійснюється безоплатне протезування у відповідних державних і комунальних закладах охорони здоров’я.

Передача у власність автомобіля, виданого особі з інвалідністю
Особі з інвалідністю, законному представнику недієздатної особи з інвалідністю чи дитині з інвалідністю автомобіль, виданий безоплатно або на пільгових умовах, зокрема визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням може бути безоплатно переданий у власність після закінчення 10-річного строку експлуатації. Після смерті особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, зокрема визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням членів її сім’ї може бути переданий у їх власність безоплатно в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Безоплатне придбання лікарських засобів
Особа з інвалідністю, яка отримує пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, дитина з інвалідністю мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування. Особи з інвалідністю I і II груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50-ти відсотків їх вартості.

Особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам надається пільга на безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.

Особа з інвалідністю та дитина з інвалідністю за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

Право на освіту
Для дітей з інвалідністю, які потребують опіки і стороннього догляду, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки (Міністерство освіти і науки України), за згодою батьків дітей або осіб, які їх замінюють, забезпечує навчання в загальноосвітніх та спеціальних загальноосвітніх навчальних закладах за відповідними навчальними програмами, зокрема і в домашніх умовах.

Діти з інвалідністю, які перебувають у реабілітаційних закладах, закладах та установах, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, охорони здоров’я, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, охорони здоров’я, місцевих державних адміністрацій, мають право на здобуття освіти за індивідуальними навчальними програмами, які узгоджуються з індивідуальними програмами реабілітації дитини з інвалідністю. Студентам, які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I-III групи, призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога.

Присутні на правопросвітницькому заході мали змогу отримати консультації кількох фахівців. Заступник начальника Управління праці і соціального захисту населення Хотинської райдержадміністрації Наталія Проскурняк дала детальні роз’яснення, як діяти у тій чи іншій ситуації, до кого звертатись, як юридично правильно відстоювати свої права.

Насамкінець особи з інвалідністю Хотинського району одержали буклети на різну правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.
До фахівців Хотинського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Хотин, вул. О.Кобилянської, 2А, тел.(03731) 2-10-61.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)