назад
04.04.18

Пілотний проект Міністерства юстиції «Шлюб за добу» у м. Смілі

sm2

Наприкінці березня 2018 року відбулася робоча зустріч працівників Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Відділів державної реєстрації актів цивільного стану м. Сміли та Смілянського району. 

Обговорено перелік послуг, які можуть надаватися відділами державної реєстрації актів цивільного стану та їхні функції, можливість он-лайн оформлення заяв через мережу Інтернет, не відвідуючи фізично відділу ДРАЦС. Детально ознайомлено з пілотним проектом Міністерства юстиції України “Шлюб за добу”. Модернізовувати застарілу практику реєстрації шлюбу почали ще у 2015 році – була запроваджена система електронного подання документів для реєстрації шлюбу. Тепер відразу на сайті можливо обрати зручний час, дату й місце проведення церемонії, сплатити платіжною карткою держмито.

Завдяки запровадженню у м.Смілі пілотного проекту “Шлюб за добу”, пари можуть не чекати місяць, а одружитися відразу через 24 години після подачі всіх потрібних документів.

Також Сміла приєдналася до пілотного проекту Міністерства юстиції України по отриманню свідоцтва про народження дитини безпосередньо у пологовому будинку. Мета такого кроку – полегшити процедуру реєстрації дитини.

Тепер матерям, які народили дитину, можна навіть не виходити з пологового, аби отримати свідоцтво про народження малюка. При цьому, компетенція пологових будинків не розширилася, просто в їх приміщенні відтепер розташовується кабінет працівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану в режимі фронт-офісу, який здійснює прийом документів та видає свідоцтва про народження.