назад
02.08.19

Плануєте виїхати на роботу за кордон? Подбайте про свої права та безпеку!

01 серпня 2019 року у м. Золотоноша пройшов інформаційний семінар для безробітних на тему «Плануєте виїхати на роботу за кордон? Подбайте про свої права та безпеку!».
Семінар проведено в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!», задля підвищення обізнаності населення щодо проблеми торгівлі людьми та ризиків нелегального працевлаштування, в тому числі, за кордоном.
Участь у заході,  спрямованому на роз’яснення та запобігання згаданих негативних явищ узяли: фахівець з профорієнтації центру зайнятості Надія Журавльова, начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги  Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Жалобна, начальник сектору у справах молоді та спорту Золотоніської райдержадміністрації Наталія Рибак.Особливу увагу присутніх звернуто на ризики нелегальної тіньової зайнятості, види шахрайства при працевлаштуванні. Наголошено, що трудові відносини між роботодавцем та працівником повинні будуватися на законодавчій основі, адже лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці.
Для шукачів роботи за кордоном надано поради:

  • дізнайтеся про візу, яка Вам потрібна, зателефонувавши до консульського відділу при посольстві країни, до якої збираєтесь їхати;
  • якщо Ви шукаєте роботу за допомогою посередників, з’ясуйте, чи має фірма-посередник відповідну ліценцію;
  • уважно читайте трудовий договір (контракт) – він має бути складений зрозумілою для Вас мовою та містити повну інформацію про умови Вашого працевлаштування;
  • повідомте своїх родичів та близьких про деталі поїздки, залишіть їм детальну інформацію про закордонного роботодавця, місце Вашого перебування, а також копію паспорту та інших важливих документів, пов’язаних з поїздкою;
  • заздалегідь знайдіть та візьміть із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, до якої збираєтесь.

Наостанок присутні переглянули відеофільм – «Життя на продаж», де відтворені реальні події та свідчення жертв торгівлі людьми. Кожен учасник семінару отримав буклети, що містять корисні поради для тих, хто зібрався за кордон, інформацію про міжнародні організації, які допомагають постраждалим від торгівлі людьми,  важливі контакти  посольства та консульських установ України.