назад

Платити чи не платити аліменти?

273-1Однією з новацій другого пакета законів «Чужих дітей не буває», який набув чинності 29 серпня 2018 року, стало впровадження додаткових штрафних санкцій за заборгованість зі сплати аліментів більше 1 року. 18 січня 2019 року на базі Чернівецького міського центру зайнятості відбувся семінар з учасниками АТО на тему «Відповідальність за несплату аліментів. Контроль за цільовим витрачанням аліментів на утримання доньки чи сина».

Змінами до законодавства передбачено посилення відповідальності за несплату аліментів. За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець має право винести вмотивовані постанови про:
• тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
• тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;
• тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та вихолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів (споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії);
• тимчасове обмеження боржника у праві полювання.

Несплата аліментів, що призвела до виникнення заборгованості понад шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою накладення адміністративного стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. При наявності такої заборгованості державний виконавець складає протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України, та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Оскільки деякі громадяни побоюються, що сплачені аліменти можуть використовуватися не на потреби дитини, у них виникає запитання: «Як здійснюватиметься контроль за цільовим витрачанням аліментів на утримання доньки чи сина?».

«Необхідно наголосити, що органами опіки та піклування проводитимуться регулярні інспектування батьків, з якими живуть діти і які, відповідно, отримують аліменти. Порядок та періодичність таких інспектувань визначаються Міністерством соціальної політики України. Окрім того, за заявою платника аліментів, який не має заборгованості зі сплати аліментів, інспектування можуть проводитися позапланово, але не частіше ніж один раз на три місяці», – пояснила головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля.

Законом передбачено також санкції до того з батьків, котрий витрачає отримані кошти не за призначенням. Зокрема ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).