назад

Плідна співпраця системи БВПД Сумщини з центрами зайнятості регіону

SuR 180801 01Одним із ключових завдань, що реалізують фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги, є правопросвітництво серед населення. Інформування громадян про права та механізми їх захисту, актуальні юридичні консультації, роз’яснення останніх змін до законодавства юристи системи БВПД проводять серед різних цільових аудиторій. І зважаючи на те, що доволі велика кількість осіб відвідує центри зайнятості, юристи систематично проводять правопросвітницькі заходи саме для людей, які тимчасово не працевлаштовані. Це, у свою чергу, стало можливим завдяки плідній взаємодії Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського обласного центру зайнятості, якій передувало підписання Меморандуму про співпрацю.

Відповідно, усі центри та бюро правової допомоги Сумщини активно впроваджують правопросвітницьку діяльність у місцевих центрах зайнятості.

SuR 180801 02Так, співпраця Конотопського місцевого центру з надання БВПД та Центрами зайнятості (ЦЗ) міста Конотоп, Ромни, Буринь, Недригайлів та Липова Долина триває майже 3 роки. За цей час відпрацьована система проведення семінарів, тренінгів та інших правопросвітницьких заходів різної тематики. Щотижня працівники Конотопського місцевого центру та бюро правової допомоги зустрічаються з особами, які втратили роботу та перебувають на обліку у ЦЗ. Лише за квітень-травень 2018 року відбулося 24 таких заходи. Тематика зустрічей дуже різноманітна і планується виходячи із питань громадян, які звертаються до місцевого центру і бюро правової допомоги. Це і порядок виконання судових рішень, і гендерна рівність у суспільстві, витребування нарахованої але невиплаченої заробітної плати, і особливості зайнятості молоді, порушення медичних прав пацієнтів, і залучення громадських організацій до управління місцевим самоврядуванням тощо. Кожна така зустріч – це принаймні 20 людей, обізнаних із системою безоплатної правової допомоги, це розгляд правових питань, на які роками не було відповідей за браком коштів, і, нарешті, це можливість висловитись людям про проблеми і почути кваліфіковані поради та роз’яснення.

SuR 180801 03Уже традиційними стали тематичні зустрічі і юристів системи БВПД Охтирщини з відвідувачами Центрів зайнятості. Під час них фахівці надають актуальні правові консультації та пояснюють громадянам, як потрібно діяти в разі порушення їхніх прав. Несплата аліментів; отримання соціальних гарантій та пільг; відновлення знищених або втрачених документів; оформлення права власності, отримання компенсацій за пошкоджене або втрачене внаслідок бойових дій майно; зміни при нарахуванні субсидій; встановлення додаткового строку для прийняття спадщини; оскарження визнання заповіту недійсним; черговість спадкування за законом; шляхи зняття особи з місця реєстрації – це далеко не весь перелік тем, які обговорювалися під час правопросвітницьких заходів. Окрім цього, працівники Охтирського місцевого центру з надання БВПД та спеціалісти ЦЗ спільно проводять правопросвітницькі заходи загальноміського рівня, такі як «Місто професій» і т. п.

SuR 180801 04Особи, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, мають можливість отримати висококваліфіковані поради і від юристів Сумського місцевого центру з надання БВПД. На семінарах слухачі дізнаються актуальну інформацію щодо правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», про місію та завдання системи, про реалізацію права на безоплатну правову допомогу.  Водночас фахівці надають громадянам та працівникам центру зайнятості правові консультації, допомагають зорієнтуватися у складних питаннях, які потребують юридичного супроводу.

Основними формами взаємодії Сумського місцевого центру з надання БВПД та Сумським міським центром зайнятості є проведення семінарів для осіб, які перебувають на обліку в ЦЗ, участь у «круглих» столах, юридичні консультації. Актуальними темами зустрічей є надання безоплатної вторинної правової допомоги особам з інвалідністю, легальна зайнятість, отримання безоплатної правової допомоги.

Спеціалісти бюро правової допомоги розповідають «живі» приклади правового захисту, презентують новації у сфері законодавства, знайомлять з практичною складовою системи безоплатної правової допомоги.

SuR 180801 05Протягом 2015-2018 років фахівцями Шосткинського місцевого центру з надання БВПД, з метою налагодження довгострокових партнерських відносин, були проведені зустрічі та «круглі» столи з очільниками та співробітниками Глухівського, Кролевецького, Середино-Будського, Шосткинського міськрайонного та районних Центрів зайнятості, результатом чого стало підписання меморандумів про співпрацю та узгодження спільного плану дій.

Основними напрямками зазначеної співпраці є створення належних умов для спрощення доступу осіб до безоплатної правової допомоги, забезпечення прав і свобод людини у сфері зайнятості населення, вжиття заходів щодо утворення та налагодження роботи консультаційних та дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях органів Державної служби зайнятості. Протягом першого півріччя поточного року на базі центрів зайнятості було проведено 19 правопросвітницьких заходів з різної тематики та охоплено 1000 безробітних, які перебувають на обліку в районних ЦЗ.

Висвітлення питань щодо примусового виконання рішень відносно неплатників аліментів; реалізації і захисту прав людини; укладання трудового договору; насильства в сім’ї – про це і не тільки інформували юристи системи БВПД Шосткинщини під час правопросвітницьких заходів в ЦЗ.

Слід зазначити, що на кожному інформаційному куточку Центрів зайнятості розміщено довідковий матеріал про систему БВПД, контакти найближчих центрів та бюро правової допомоги. І що важливо – дистанційні та мобільні пункти доступу до правової допомоги працюють в усіх міських/районних центрах зайнятості.

Тож, співпраця центрів та бюро правової допомоги та центрів зайнятості Сумщини є яскравим прикладом взаємовигідного співробітництва у галузях реалізації державної політики щодо підвищення рівня правової освіченості, доступу до правової допомоги та забезпечення зайнятості населення.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.