назад

Поділ майна при розлученні

295-1Як при розлученні та поділі майна визначити, що є особистою власністю, а що є спільною сумісною власністю подружжя? Як вирішити спір щодо поділу майна? Про це фахівці Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли під час семінару. Він відбувся на базі Кельменецького районного центру зайнятості 12 лютого 2019 року.

Поділ спільного майна подружжя може бути здійснено під час існування шлюбу, у процесі його розірвання, а також після розірвання шлюбу. Про це під час заходу присутнім розповіли фахівці системи безоплатної правової допомоги. Відповідно до частини 1 статті 69 Сімейного кодексу України, дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Поділ майна подружжя може бути здійснено у добровільному або судовому порядку.

Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовилося щодо визначення часток кожного з них у праві на майно, а також дійшло згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цих часток.

Якщо між подружжям виникає спір щодо розміру належних їм часток, порядку або способу поділу спільного майна, то добровільний порядок поділу майна змінюється на судовий. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

До майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності відноситься:

• майно, придбане за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);
• прибутки, отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші доходи);
• речі, придбані одним з подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

Зазначений перелік не є вичерпним. Так, якщо майно дружини/чоловіка за час шлюбу істотно збільшилось у своїй вартості, то воно також підлягає поділу.

Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

• майно, набуте нею/ним до шлюбу;
• майно, набуте нею/ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
• майно, набуте нею/ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй/йому особисто;
• речі індивідуального користування, зокрема коштовності, навіть у тому разі, якщо вони були придбані за рахунок спільних коштів по¬дружжя;
• премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги (суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ве¬дення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню);
• кош¬ти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;
• стра¬хові суми, одержані нею, ним за обов’язковим або добровільним особистим страхуванням;
• майно, набуте нею/ним за час їхнього окремого про¬живання, у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин (за рішенням суду).

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)