назад

Поглиблення практичних навичок студентів-правників у сфері земельного права

SuR 180317 0117 березня на базі Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ за ініціативи Міжнародної організації студентів-правників ELSA відбулася національна конференція на тему «Земельне право. Проблеми набуття права власності на землю».

До заходу долучилися представники Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, Управління Державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Сумській області, приватний нотаріус, викладачі вищого навчального закладу. Серед головних спікерів заходу був начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олексій Рибалка.

SuR 180317 02

SuR 180317 03Фахівець ознайомив студентів І-ІV курсів із питанням набуття права власності на земельну ділянку у порядку спадкування. Першочергово Олексій Рибалка визначив поняття та види спадкування: «Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Одразу хочу акцентувати увагу, що є категорії осіб, які можуть в заповіті не бути зазначеними, але при цьому мають право на спадкування. По-перше, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка)».

SuR 180317 04Також представник Регіонального центру роз’яснив покрокові дії, які повинен вчинити спадкоємець, щоб оформити земельну ділянку. Також разом зі студентством розглянуто деякі нестандартні ситуації, що можуть виникнути під час спадкування, а саме:

якщо у правовстановлюючому документі допущено помилку у прізвищі, імені або по-батькові спадкодавця;

– якщо спадкодавець розпочав процедуру приватизації земельної ділянки та не встиг зареєструвати право власності;

– якщо втрачено правовстановлюючий документ на земельну ділянку;

– якщо пропущено строк на подання заяви про прийняття спадщини.

якщо спадкоємець є іноземцем тощо.

SuR 180317 05Тож під час конференції студенти-правники змогли поглибити свої практичні навички у сфері земельного права й проконсультуватися із висококваліфікованими фахівцями.

SuR 180317 06Окрім цього, Олексій Рибалка ознайомив учасників конференції із системою безоплатної вторинної правової допомоги, розповів про роботу Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги, звернувши окрему увагу на реалізацію в країні загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Організатори заходу, у свою чергу, зазначили, що участь представників системи БПД Сумщини у проведенні конференцій для студентства має важливе значення й подякували за сумлінну співпрацю, сприяння організації та активну участь у заході.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.