назад

Поінформований – значить озброєний!

1Новостворені мобільні точки доступу до системи БПД попереджатимуть конфліктні ситуації з землею – з цією метою на Херсонщині розпочалась антирейдерська правопросвітницька кампанія, яка стартувала 17 серпня у найвіддаленішому районі області – смт Чаплинка та с. Хрестівка.

У Чаплинському бюро правової допомоги директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва провела особистий прийом та консультування громадян з питань сімейного та цивільного права, ознайомилась із правовими потребами жителів смт. Чаплинка та району.

2 3
4

У Чаплинській райдержадміністрації мобільна група на чолі з директором Регіонального центру з надання БВПД Мариною Єлисєєвою та начальником ГТУЮ у Херсонській області Костянтином Хутковським зустрілась з сільгоспвиробниками та власниками земельних ділянок.

5

6

Присутні мали змогу поставити свої запитання з земельних питань. Від правників вони дізнались про порядок подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність державного реєстратора до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Справа в тім, що останнім часом практикується складення подвійних договорів оренди земельної ділянки, коли, наприклад, з одним фермером укладаються договори по старому реєстру, який діяв до 2013 року, а з іншим фермером – ще один договір, вже за новим реєстром, тому реєстратор повинен взяти витяг із старого реєстру і детально все перевірити, чи був цей договір зареєстрований.

Йшлося також і про строки розгляду заяви щодо здійснення державної реєстрації земельної ділянки в державному земельному кадастрі, присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці тощо.

Мешканці смт Чаплинка та населених пунктів району висловили подяку за проведення роз’яснювальної роботи та виразили надію на вирішення існуючих проблемних питань у сфері земельних правовідносин завдяки роботі антирейдерському штабу та мобільним точкам доступу до безоплатної правової допомоги.

Біля мобільного пункту консультування громадян до Марини Єлисєєвої, Костянтина Хутковського та начальника Чаплинського бюро правової допомоги Олесі Чавурської підходили жителі Чаплинки із запитаннями у різних сферах права.

7

Наступним пунктом робочого візиту Марини Єлисєєвої та Костянтина Хутковського було селище Хрестівка.

В селищній раді пройшла зустріч правників з представниками громади – власниками земельних часток (паїв), орендарями земельних ділянок сільськогосподарського призначення, під час якої вони отримали первинну правову допомогу, тобто консультації та роз´яснення з питань антирейдерського законодавства, способів та механізмів захисту земель і врожаю від незаконних посягань, передачі права власності на землю тощо.

8
9 10

Правники з Херсону звернули увагу присутніх на порядок перереєстрації прав на землю, передачі землі в оренду. Адже, саме правова необізнаність селян надає можливість недоброчесним підприємцям вчиняти протиправні дії.

Після зустрічі мешканці Хрестівки скористалися нагодою подати заяви до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

11

Довідка. Робота мобільних точок доступу до системи БПД забезпечується відповідно до доручення Міністра юстиції України від 09 серпня 2017 року №102/1/48-17 та доручення Координаційного центру з надання правової допомоги від 10 серпня 2017 року №29-2327, розробленого спільного графіку, з яким можна ознайомитись за посиланням:
https://minjust.gov.ua/news/info/grafik-roboti-mobilnih-tochok-dostupu-do-bezoplatnoi-pravovoi-dopomogi-z-pitan-zemelnogo-zakonodavstva

 


Нагадуємо, Чаплинське бюро правової допомоги є відділом Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Контактна інформація:

Каховський місцевий центр з надання БВПД
(05536) 2-06-24 / 2-06-29
Адреса: 74800, Херсонська обл., м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138

Чаплинське бюро правової допомоги
(05538) 2-11-78
Адреса: 75200, Херсонська обл., смт. Чаплинка, вул. Грушевського, 38

Єдиний телефонний номер системи БПД:

0-800-213-103
(Дзвінки на вказану телефонну лінію із стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними)