назад

Покращення інформування про безоплатну правову допомогу нацменшин

DSCN7745    У середу, 22 березня, в Закарпатській ОДА за круглим столом обговорювали шляхи покращення поінформованості про безоплатну правову допомогу нацменшин краю. У заході, організованому Регіональним центром з надання БВПД та Головним територіальним управлінням юстиції в Закарпатській області, взяли участь директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко, заступник начальника відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА Наталія Шутанич, виконавчий директор ПФ «Розвиток» Наталія Козир, представники громадських об’єднань національних меншин, правозахисники.
    Відкриваючи захід, директор Регіонального центру Василь Попадинець наголосив, що «основним завданням системи безоплатної правової допомоги, яка вже чотири роки функціонує на Закарпатті, є забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот та  для всіх мешканців краю. Попри активну правопросвітницьку роботу та інформаційну кампанію, значна частина населення все ще не достатньо поінформована про свої права та можливість отримати  безоплатну правову допомогу. Зустріч за круглим столом із представниками громадських організацій національних меншин краю, безсумнівно, сприятиме розширенню доступу до правової допомоги  за рахунок держави ще ширшому колу осіб та вирішенню їх життєвих проблем у правовий спосіб».
 DSCN7745
 
    Про правову допомогу, яку надає Правозахисний фонд «Розвиток» ромам, присутніх поінформувала  Наталія Козир, зазначивши, що «ми надаємо ромам первинну і вторинну правову допомогу, захищаючи їх інтереси. Працюємо безпосередньо  в таборах, окрім того займаємося правопросвітництвом. Серед основних їхніх проблем чи не найбільшою є відсутність правовстановлюючих документів. Але щоб вирішити проблеми ромського населення, недостатньо лише надавати їм правову допомогу – необхідно внести відповідні зміни до Законодавства». Н.Козир відзначила  великий позитив співпраці ПФ із Регіональним центром щодо надання  ромам безоплатної правової  допомоги.
 
DSCN7772
 
 
DSCN7756
 
    Представник ГО «Молодіжне товариство угорської культури» та адвокатського об’єднання  «Алібі» Віктор Іляшович каже, що функціонування системи безоплатної правової допомоги є дуже важливим для багатьох краян, особливо соціально вразливих категорій. Що стосується безоплатної правової підтримки представників нацменшин, слід зважати на те, що деякі з них не знають української мови. Юрист «Товариства угорської культури Закарпаття» Маріана Беркі  зазначила,  що «потреба в безоплатній правовій допомозі справді є, і вона дуже актуальна. А оскільки, чимало представників нацменшин не володіють державною мовою, є потреба, надаючи безоплатну правову допомогу, залучати  правозахисників, які розмовляють мовами національних меншин». Також М.Беркі зазначила, що члени Товариства намагаються донести до етнічних угорців інформацію про безоплатну правову допомогу, публікуючи інформацію, оголошення у друкованій пресі, на інтернет-сайті, та запропонувала не тільки розраховувати на державні кошти, але й спробувати залучати  гроші на розвиток безоплатної правової підтримки краян через отримання грантів.
 
DSCN7748
 
    Юрій Опаленик, юрист ГП Української Гельсінської спілки з прав людини в Ужгороді  наголосив, що «результатом співпраці УГСПЛ з Регіональним центром у сфері надання правової підтримки краянам є чимало позитивних, успішно вирішених проблем громадян. Співпраця ведеться і в напрямку  правопросвітницької діяльності, адже це дуже важливо, аби краяни, в тому числі, і представники нацменшин, знали куди звернутися зі своїми проблемами, і де їм нададуть якісну безоплатну правову допомогу». Ю.Опаленик також переконаний, що чимало проблемних питань, як засвідчує практика, можна вирішити у досудовому порядку.  
    М.Давиденко поінформував присутніх про те, хто може скористатися безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою. Розповідаючи про основні проблемні питання, з якими найчастіше звертаються представники ромської національності до фахівців Ужгородського місцевого центру з надання БВПД,  Михайло Давиденко також відзначив  відсутність документів. 
    Насамкінець учасники круглого столу вирішили опрацювати пропозиції, які прозвучали упродовж заходу, зокрема щодо  ініціювання законодавчих змін  з питань врегулювання сплати судового збору для соціально незахищених верств населення, пошуку грантів та покращення інформування про безоплатну правову допомогу мовами нацменшин.
    Шановні краяни, якщо у вас є проблеми правового характеру, звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги за адресами:
    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51
    моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75  067-313-66-72
    тел./факс: (0312)-64-32-50
    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД
    м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30,
    моб.тел.: 095-831-15-74, 
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги
    м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги
    м. Свалява,  вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги
    м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги
    смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60,
    Ужгородський місцевий центр з надання БВПД
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03,
    відділи:
    Чопське бюро правової допомоги
    м. Чоп, вул. Залізнична, 1, тел.: 0312-71-10-59,
    Перечинське бюро правової допомоги
    м. Перечин, пл. Народна, 16, каб. 112, тел.: 03145-2-34-57,
    Великоберезнянське бюро правової допомоги
    смт. В.Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: 03135-2-37-07,
    Хустський місцевий центр з надання БВПД
    м.  Хуст, вул. І.Франка, 6,  тел.: (03142) 5-18-01,
    відділи:
    Рахівське бюро правової допомоги
    м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 15, тел.: 0313-25-51-31, 
    Великобичківське бюро правової допомоги
    смт. В. Бичків, вул. Грушевського, 108, тел.: 0313-23-27-10,
    Тячівське бюро правової допомоги
    м. Тячів, вул. Незалежності, 30, тел.: 0313-43-24-03,
    Виноградівське бюро правової допомоги
    м. Виноградів, вул.Миру, 3, тел.: 0314-32-64-66,
    Міжгірське бюро правової допомоги
    смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 97, тел.: 0313-62-30-60,
    Дубівське бюро правової допомоги
    смт. Дубове, вул. Гагаріна 1. тел.: 0313-47-20-32,
    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)