назад

Покращення правової культури школярів та вчителів – важливий напрямок роботи Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях

1Протягом тижня, з 25-28.04.2017 року, представники Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях (далі – Регіональний центр; Центр) здійснили ряд правопросвітницьких заходів для школярів м. Маріуполь. 

Так, 25.04.2017р. працівники Регіонального центру Дар’я Нефьодова-Лепіна та Дар’я Субботіна провели інтерактивні правові лекції для учнів 9-го класу та присутніх вчителів ЗОШ №21 (адреса: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Озера Хасан, 65), 27.04.2017р. – для учнів 8-10 класів ЗОШ №20 та представників керівного та педагогічного складу (адреса: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Літейна, 4), 28.04.2017р. – для учнів 9-10 класів і вчителів ЗОШ №19 (адреса: Донецька область, м. Маріуполь, селище Каменськ, вул. Первомайська, 68).

Зокрема, заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Центру Дар’я Нефьодова-Лепіна навела приклади нормативно-правових актів (далі – НПА), що регулюють права дитини Конвенція ООН про права дитини від 20.11.1989р., Конституція України від 28.06.1996р., Сімейний кодекс України, Закони України «Про охорону дитинства»«Про сприяння соціальному становленнюта розвитку молоді в Україні», «Про соціальну роботу з дітьми і молоддю», «Про дошкільну освіту»,«Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту» та інші НПА. 

3 Також питаннями, що постали для обговорення з дітьми, є:

   – поняття права та його ознак;

   – розуміння законності, верховенства права, правопорядку і дисципліни;

   – тлумачення правопорушення: поняття, склад (об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона);

   – види правопорушень: злочини та проступки, їх поняття та різниця;

   – різновиди юридичної відповідальності (кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна (її види), матеріальна (її види));

   – розгляд прикладів вчинення деяких злочинів (крадіжка, експлуатація дітей, вбивства з різних причин, причинення тяжких тілесних ушкоджень та ін.) та настання кримінальної відповідальності з призначенням певної міри покарання відповідно до Кримінального кодексу України.  

Крім цього, фахівці центру нагадали присутнім про права та обов’язки людини (у т.ч. дитини), розповіли що треба робити у разі вимоги правоохоронних органів пред’явити документи, що посвідчують особу, у випадку затримання для встановлення особистості, а також про можливості звернення до Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Донеччині, надавши відповідну контактну інформацію. 2

Прослухавши теоретичний матеріал, школярі мали змогу закріпити отримані знання на практиці, взявши участь в запропонованих інтерактивах (робота в групах, діалог у формі «питання-відповідь», обговорення теми під час жвавої дискусії, продовжити чи доповнити речення, моделювання ситуації тощо).

Відтепер за роз’ясненнями та консультаціями з правових питань можна звертатися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя
– телефон: (061) 224-44-50 

– електронна пошта: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua 

 у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь
– телефон: (099) 768-25-67 

– електронна пошта: office.donetsk@legalaid.gov.ua 

4Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103