назад

Поліцейським розказали про порядок винесення термінового заборонного припису

image1Новий навчальний рік у Херсонському відділі поліції розпочався з лекції «Повноваження органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», яку 18 січня для особового складу прочитала начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Правозахисниця нагадала, що 7 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і разом з присутніми детально розібрала такі поняття, як «терміновий заборонний припис» та порядок його винесення співробітниками поліції.

Довідка. Відповідно до п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» терміновий заборонний припис стосовно кривдника – це спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.

image2Олена Вікторівна пояснила, які заходи може містити терміновий заборонний припис та чому надаються пріоритети під час його винесення, як діяти представникам поліції, якщо кривдник відмовляється добровільно залишити місце проживання постраждалої особи: «Закон про домашнє насильство надає пріоритет безпеці постраждалої особи, незважаючи навіть на майнові права осіб на житло. Тому ч. 3 ст. 25 передбачена можливість винесення термінового заборонного припису стосовно житлового приміщення, яке належить винятково кривднику, за умови, що таке житло є місцем спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника. При цьому поліція наділяється повноваженням виселити кривдника з такого приміщення, якщо терміновий заборонний припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити».

Не оминуло уваги спікера й питання складення протоколів про адміністративні правопорушення за вчинення булінгу та за неповідомлення керівниками навчальних закладів органів Нацполіції, адже Законом з протидії булінгу, який днями підписав Президент України, встановлюється відповідальність не тільки за вчинення булінгу, але й за приховування випадків насильства керівниками закладів освіти.

Крім того, Олена Іпатенко розказала про порядок інформування Регіонального центру про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року №1363.

Наприкінці лекції Олена Вікторівна відповіла на запитання присутніх і вручила всім буклети «Протидія домашньому насильству», «Зупинимо булінг разом», розроблені Координаційним центром з надання правової допомоги і Міністерством юстиції України в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!».