назад
06.04.18

Полтавських адвокатів навчали тонкощам роботи у системі безоплатної правової допомоги

IMG 20180405 151613

Система безоплатної правової допомоги в Україні – це не лише дієва соціальна програма Уряду, яка дає змогу соціально вразливим верствах населення отримати фахову правову допомогу, а й можливість для всебічного розвитку працівників та адвокатів, які співпрацюють із системою.

Втілюючи місію системи щодо постійного розвитку та прагнення до досконалості, 5 квітня 2018 року, у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області проведено тренінг на тему «Організація роботи адвоката у системі безоплатної вторинної правової допомоги». Захід мав на меті ознайомити адвокатів з системою надання безоплатної вторинної правової допомоги та механізмом оплати послуг і відшкодування витрат адвокатів, які надають БВПД у цивільних та адміністративних справах. Учасниками стали адвокати, які пройшли конкурсний відбір у січні 2018 року.

«Спостерігаючи активність адвокатів під час проведення 9 конкурсу, ми приємно вражені такою зацікавленістю щодо співпраці з нашою структурою. Так, на Полтавщині бажання співпрацювати із системою виявили 87 адвокатів і 79 з них успішно пройшли конкурс та включені до Реєстру адвокатів, які надають БВПД»,– відзначив у своїй вітальній промові директор Регіонального центру Олександр Черчатий.IMG 20180405 152319

З вітальним словом до адвокатів також звернулисяголова Ради адвокатів Полтавської області Володимир Скукіс та голова дисциплінарної палати адвокатів Полтавської області Ігор Гонжак.

Під час заходу учасникам презентували роботу Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області; підходи до організації надання безплатної правової допомоги.IMG 20180405 151452

       Про організацію роботи з адвокатами повідомила Світлана Чернова, в.о. директора Першого полтавського МЦ з надання БВПД у Полтавській області, яка розповіла про основні завдання центру, категорії осіб які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, порядок отримання такої допомоги.

       «Співпрацюючи з системою безоплатної правової допомоги, адвокати мають низку переваг. Враховуючи те, що система є соціальною програмою уряду, адвокати виконують суспільно – значущу функцію та забезпечують рівний доступ до правосуддя осіб, незалежно від розміру їх доходу. Тим самим захищаються інтереси соціально вразливих категорії населення. Також адвокати мають можливість зростати професійно, адже з ними проводиться регулярне безкоштовне підвищення кваліфікації, каскадні тренінги, за результатами участі у яких адвокати отримують сертифікати про підвищення кваліфікації. Адвокати також мають можливість регулярного спілкування та обміну досвідом», констатувала Світлана Чернова.IMG 20180405 160423

За її словами, плюси також полягають у тому, що адвокат самостійно визначає свій обсяг навантаження та територію роботи у контракті, що дозволяє займатися не лише справами за дорученнями центру, а і приватною практикою.

Начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, Юлія Пирлик, поінформувала учасників про порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів. Вона розповіла про напрями співпраці місцевого центру та адвокатів, особливості видачі доручень, звітування про їх виконання, які адвокату необхідні матеріали для підготовки актів надання БВПД та розрахунку розміру винагороди.IMG 20180405 161829

«Строк подання акта визначається починаючи з дня, що настає за днем завершення надання правової допомоги за дорученням центру, а у разі, коли оплата за надання правової допомоги здійснюється за кожною завершеною стадією провадження (процесу), – з дня, що настає за днем завершення відповідної стадії провадження (процесу).Відповідальність за достовірність інформації, зазначеної в акті та відповідних додатках до нього, несе адвокат згідно із законом», – додала Юлія Пирлик.

Адвокатка-тренерка Людмила Тимохіна розповіла присутнім про впровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі.

«Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі – це комплекс основних характеристик моделі гарантованого державою захисту, передбачених міжнародними правовими актами, законодавством України, у межах яких та з урахуванням узгодженої правової позиції з суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу (далі – клієнт)», – резюмувала вона.IMG 20180405 153723

Адвокати, які взяли участь у тренінгу, наприкінці двогодинного практикуму отримали сертифікати про підвищення кваліфікації від Ради адвокатів Полтавської області.IMG 20180405 151251

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.