назад
21.03.19

Полтавських студентів продовжують інформувати про їх виборчі права

viber image 2019 03 20 13.59.42

У рамках реалізації правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» продовжується роботу з інформування студентів навчальних закладів м. Полтави про те як реалізувати своє виборче прав.

Заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко спільно з фахівцем Головного територіального управління юстиції Тарасом Миколайчиком та громадським омбудсменом із захисту виборчих прав ВГО «Громадська мережа «Опора» у Полтавській області Валентиною Буглак 20 березня 2019 року   провели захід з питань виборчих прав для студентів Полтавського аграрно-економічного коледжу.

Сьогодні, учасниками заходів правового інформування стали студенти Полтавського юридичного інституту Національної юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, де спільно з фахівцем Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Юлією Бабирь та керівником відділу державного реєстру виборців Полтавської обласної державної адміністрації Юрієм Северином фахівці системи БПД інформували про особливості голосування на виборах Президента України.54396444 334369367193376 7992124704024428544 n

Під час заходу Юлія Козаченко поінформувала учасників про можливості системи БПД в області, розповіла студентам, які в цьому році будуть голосувати вперше, які основні засади виборів Президента в Україні, як здійснити своє волевиявлення на виборчій дільниці, особливості голосування за кордоном,як перевірити себе у списку виборців.

«З метою перевірки включення чи не включення себе у списках виборців громадянам необхідно зайти на сайт Державного реєстру виборців, де знаходиться онлайн – ресурс «Особистий кабінет виборця», де в розділі «Перевірка включення» можна перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців. При цьому слід зазначити прізвище, ім’я, по батькові, дату народження та електронну пошту, куди прийде код підтвердження та ввівши який громадяни отримають відповідну інформацію про своє включення із зазначення місця розташування виборчої дільниці. У розділі «Пошук дільниці» громадяни можуть здійснити пошук виборчої дільниці за адресою або на мапі, а в розділі «Мої вибори» побачити усі виборчі кампанії, у яких можуть взяти участь», – повідомила Юлія Козаченко.54436629 552973011891497 5997359226802929664 n 1

Студенти також дізналися як змінити місце голосування у разі необхідності, які найбільш типові порушення під час виборчого процесу; що вважається порушенням під час проведення голосування; та яка передбачена відповідальність за такі порушення.

«Законом України «Про вибори Президента України» передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом», – додала представниця Регіонального центру.

Також фахівчиня системи БПД повідомила, що у разі виникнення проблемних правових питань, у тому числі й стосовно порушення виборчих прав, слід звертатися до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Полтавщині, або зателефонуйте за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Нагадуємо, що за отриманням фахових юридичних консультацій громадяни можуть звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 61-120.